Archeologové odkryli pozůstatky poutní kaple na Předním Cínovci v Krušných horách

13. listopad 2022 09:52

Archeologové spolu s pár nadšenci oživují zaniklou vesnici Přední Cínovec v Krušných horách na Teplicku. Obec přestala existovat v 50. letech minulého století, kdy se ocitla mezi ostnatými dráty v hraničním pásmu. Vedle silnice mezi Fojtovicemi a Cínovcem jsou výkopy ve tvaru kříže. Právě tam našli archeologové pozůstatky poutní kaple zasvěcené Panně Marii z konce 19. století.

„Podařilo se nám odchytit všechny čtyři stěny kaple i vstup. Takovým milým překvapením je, že se podařila chytit i podlaha,“ neskrývá radost archeoložka Regionálního muzea v Teplicích Lucie Kursová.

„Ta kaple tady byla postavena v roce 1887, až o rok a půl později pak byla vysvěcena. Přežila do 50. let 20. století. Německy mluvící obyvatelé museli toto místo opustit, to se dostalo do hraničního pásma a bylo prakticky srovnáno se zemí,“ přibližuje historii kaple germanista a historik Jan Kvapil.

Archeologové chtějí v budoucnu odkrýt celý půdorys kaple

Kaple na Předním Cínovci byla postavená hlavně pro pozdně gotický oltář zasvěcený Panně Marii ze sousední saské vesnice Fürstenau.

Před zbouráním samotné kaple ho místní převezli do Zadního Cínovce, v 90. letech skončil oltář ve skladu a po zrestaurování zdobí zhruba od roku 2007 expozici teplického muzea. „Mezitím se ztratila dvě oltářní křídla. Ta se nám ale podařilo najít – v současnosti visí v biskupské rezidenci v Litoměřicích,“ doplňuje Kvapil.

Nalezené vykopávky chtějí prozatím archeologové zakonzervovat. „Tu dlažbu musíme zčásti ochránit – položíme na ni geotextílii a zčásti ji zasypeme. Je představa, že by se v dalších letech postupně odkryl celý ten půdorys,“ přibližuje další plány archeoložka Lucie Kursová.

Bude ale podle ní záležet i na přístupu města Dubí, kterému pozemek se zbytky kaple patří.

Spustit audio

Související