Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem slaví 10 let od svého založení

27. září 2024 08:55

Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem slaví 27. září 2024 první kulatiny. Před 10 lety zavřenou budovu s bývalým kinem zprovoznila skupina nadšenců. Zpočátku sál sloužil i souboru Činoherního studia, který tehdy neměl kde hrát. V současnosti Hraničář doplňuje kulturní nabídku ve městě – nabízí filmy, divadelní představení, výstavy, komiksový festival i prostor k názorové výměně o důležitých tématech v regionu.

„Stál za tím nápad čtyř kluků, kteří narazili na prostor Hraničáře. Chtěli ho znovu otevřít a dělat v něm kulturní akce. Věděli, že je ten prostor několik let zavřený a bylo jim líto, že nefunguje,“ vzpomíná na vznik veřejného sálu ředitel Aleš Loziak.

Na začátku se v objektu pracovali především dobrovolníci – ti opravili toalety, seškrábali a znovu vymalovali stěny a pomáhali i s dalšími stavebními úpravami. Po otevření Hraničáře pak třeba kontrolovali vstupenky nebo vypomáhali při různých akcích.

„Na to zprovoznění byla potřeba velká řada dobrovolníků – vystřídaly se jich zde možná i stovky. Celý barák se díky nim předělal a zprovoznil, aby byl funkční,“ zavzpomínal bývalý dobrovolník, v současnosti už zaměstnanec Aleš Bárta.

Rekonstrukce Hraničáře

Součástí Hraničáře je také galerie, ve které se první výstava uskutečnila v roce 2015. Později začala galerie spolupracovat s německými umělci – díky grantu byly peníze i na rekonstrukci dalších prostor.

Kromě výstav má Hraničář v programech i promítání filmů, koncerty nebo komiksový festival. Pořádá i veřejné debaty o důležitých tématech regionu.

Na oslavě Hraničáře, která se koná 27. září, budou herci Činoherního studia číst z her, které v Hraničáři před 10 lety uvedli. Vystoupí například kapela Lidoví léčitelé nebo Markéta a Jan Chladovi.

autor: Veronika Kurtyová
Spustit audio

Související