Využití gamifikace ve školství i v sociálním inženýrství – to je letošní téma galerie Hraničář v Ústí nad Labem

23. únor 2022

Sbíráte body? Tuto otázku slýcháme snad u každé pokladny v obchodě. Je to asi nejviditelnější příklad toho, jak se dají herní principy využít v marketingu. Takzvaná gamifikace je letošním tématem galerie Hraničář v Ústí nad Labem. Půlroční výstavou i doprovodným programem ukáže, jak se herní prostředky využívají, a někdy i zneužívají, v jiných oblastech života.

„Představujeme výstavu současného umění, která není možná tak popisné, aby explicitně vysvětlila fenomén gamifikace, spíš ukazuje nějaké různé principy. Proto jsme se rozhodli vydat tyto noviny, kde to je v těch třech oblastech, jako je marketing, vzdělávání nebo nějaké sociální řízení státní zmíněno,“ vysvětlila při vernisáži kurátorka Martina Johnová.

Upozornila třeba na digitální obrazy Josefa Mrvy. „Mají kolem sebe rámy, které vycházejí z různých nástrojů počítačových her, a ta malba zase vychází z různých symbolů, které nás vedou k motivaci, k nějakému sběru odměn,“ popisuje Johnová.

Návštěvníci výstavy si také mohou zahrát na arkádovém stroji od Jiřího Hölzela a Martina Dedeka – ale jen do 18. března.

„To tady proběhne přednáška kolektivu No Fun, která se bude věnovat dalšímu fenoménu, a tou je aplikace Pokémon Go – samotná hra a sběr bod ve veřejném prostoru. Tento kolektiv bude připravovat novou hru právě do té arkádové mašiny,“ doplnila Johnová.

Letošním tématem galerie Hraničář v Ústí nad Labem je gamifikace

Hraničář vydá i vlastní karetní hru. Dotkne se také vážnějších témat – jako je třeba využití her ve školství anebo v sociálním inženýrství – například v komunistické Číně s jejím využíváním dat ze sociálních sítí a od státního aparátu.

„Když to všechno propojíte dohromady, tak máte poměrně široký obraz toho jednotlivce, který může být zkoumán třeba z pohledu toho, s km se kamarádi, a podle toho mu je pak státním aparátem doporučováno, či naopak nedoporučováno vycestovat,“ vysvětlil možnost zneužívání nového nástroje umělec a pedagog na ústecké FUD Zdeněk Svejkovský.

Doprovodný program je naplánovaný do června. Samotnou výstavu v září vystřídá na půl roku výstava z pražského festivalu Fotograf.

Spustit audio

Související