Zastupitelé Žatce řešili na zasedání prodej městských bytů. Nakonec o něm ale nerozhodli

27. září 2024 11:24

Zastupitelé v Žateci se na svém zasedání 26. září zabývali prodejem městských bytů v panelovém domě v ulici Dr. Václava Kůrky. Jeho nájemníci už dlouho čekají, až si budou moct byty koupit.

Na zasedání se nakonec o prodeji bytů nerozhodlo – zastupitelé totiž o prodeji nehlasovali. Schválili jen záměr prodeje bytů. Ten vedení města navrhlo znovu po půl roce a po konzultaci s ministerstvem vnitra. Vedení města tak potvrdilo, že chce byty prodat.

„Samozřejmě já chápu, že se to prodlužuje, ale ten důvod, proč se to také prodlužuje, je ten, že nejsou schopni se ti právní zástupci, ať už naší strany nebo protistrany, rozumně dohodnout na jednotném postupu. A my se kvůli tomu pak musíme doptávat ministerstva a konzultovat s ním ty věci tak, abychom to udělali správě,“ vysvětluje místostarosta Pavel Pintr z hnutí ANO.

Kromě řádného postupu jde hlavně o stanovení podmínek prodeje – především snížení tržní ceny za byty pro nájemníky, kteří se svými penězi podíleli na financování dostavby objektu.

„Obec může ve zvlášť odůvodněných případech tu cenu snížit. Jedním z těch důvodů pro snížení je třeba to, že se ti lidé na tom podíleli. My jsme přesně vypočetli ty náklady města – a stejný procentuální podíl ti lidé městu zaplatí, takže město nemá žádnou škodu a je to na přesně těch principech, které platí pro celou Českou republiku,“ vysvětluje Zdeněk Joukl, právní zástupce nájemníků.

Prodej bytů se táhne přes čtyři roky

S podobnými případy má Joukl zkušenosti. V Žatci ale podle něj řešení trvá nesrovnatelně déle, než je obvyklé. Prodej těchto bytů se totiž v Žatci táhne víc než čtyři roky. Nájemníci proto doufali, že zastupitelé za ním udělají tečku.

„Nejhorší na tom je, že vidíte, že v jiných městech to jde. Tím těžší je pro nás pochopit, proč to v Žatci nejde – proč jsou u nás takoví zastupitelé. Jestli z toho mají strach nebo co se děje – a to je nejhorší, co může být. Dostává nás to až do depresí. Vyvolává to otázky, kde budeme bydlet a jak budeme dál žít,“ shrnul za ně Karel Šila.

Nájemníci se teď upínají na prosincový termín jednání, kde by zastupitelé o prodeji měli rozhodnout.

Spustit audio

Související