Tutanchamon. Století záhad a objevů

3. únor 2023

Kniha našeho známého egyptologa Miroslava Bárty o jednom z nejslavnějších archeologických objevů historie a výzkumech, které přinášejí stále další překvapivá odhalení.

Historii slavného objevu hrobky faraona Tutanchamona britským archeologem Howardem Carterem zná skoro každý. Mě samotného uchvátila už v dětství, při četbě slavné knihy německého novináře skrytého pod pseudonymem C. W. Ceram „Bohové, hroby a učenci“. Výčet publikací o Tutanchamonovi v českém jazyce je poměrně obsáhlý; vyznačují se však kolísavou úrovní a řadu z nich bych vám k četbě rozhodně nedoporučil. Kniha známého egyptologa Miroslava Bárty „Tutanchamon: Století objevů a záhad“, vydaná v roce 2022 brněnským nakladatelstvím JOTA, je z úplně jiného soudku. Jestli hledáte přesné, a hlavně aktuální informace, sáhněte po ní.

Historie jedné staroegyptské dynastie

Tutanchamon. Století záhad a objevů

Je jistě zajímavou náhodou, že se před sto lety v egyptském Údolí králů našla bohatě vybavená hrobka panovníka právě z období konce 18. dynastie, jejíž nejslavnější osobností byl náboženský reformátor Amenhotep IV. – Achnaton. Spolu s manželkou Nefertiti měli syna, kterým byl právě majitel oné hrobky Tutanchamon, za jehož kratičké vlády se všechno vrátilo do starých kolejí; ba co hůř – po jeho tragické smrti zavládl ve starém Egyptě druhé půle 14. století před Kristem rozklad a všeobecný úpadek. Miroslav Bárta v první části knihy vypisuje celou historii 18. dynastie, k níž v poslední době nemalým dílem přispěla i genetika. Navštívíte hrobky panovníků i hodnostářů a nenechte se přitom odradit košatostí vztahů, která místy vyžaduje opravdu pozornou a soustředěnou četbu.

Objevy v Údolí králů

Pak už vás čeká vylíčení samotného objevu Tutanchamonovy hrobky. Seznámíte se s historií pohřbívání v Údolí králů, texty a výzdobou řady tamních hrobek, z nichž ta Tutanchamonova je paradoxně nejmenší. Nové pro vás budou možná informace o vesničce Dér el-Medína, kde žili dělníci, řemeslníci a umělci, podílející se na stavbě a výzdobě hrobek. A možná i jejich vykradači. Vždyť kromě té Tutanchamonovy byly prakticky všechny zdejší hrobky nalezeny zcela vykradené. I hrobku mladého faraona ve starověku navštívili lupiči, ale pořád toho v ní nechali tolik, že nás to i dnes omračuje.

Nalezení hrobky tohoto krále vzbudilo senzaci. Jak se jmenoval?

Poklady, obrazy a záhady

A právě popis Tutanchamonovy hrobky, její výzdoby a vybavení, zabírá velkou část knihy Miroslava Bárty. Především tady oceníte, jak je publikace nádherně vypravená. Desítky barevných fotografií, i těch historických černobílých, vás doslova uhranou. Stejně jako některá tajemství a záhady, které Tutanchamona a místo jeho posledního odpočinku dodnes obklopují: Kde je pohřbená jeho matka Nefertiti? Jsou v Tutanchamonově hrobce další dosud neobjevené prostory? Co přinese další vědecký průzkum předmětů z faraonovy pohřební výbavy, z nichž dvě třetiny ani po sto letech od objevu nebyly vědecky zpracovány a publikovány?

Zkrátka: o Tutanchamonovi se bude jistě psát i za dalších sto let. A pořád něco nového.

O knihu Miroslava Bárty „Tutanchamon. Století záhad a objevů“, kterou vydalo nakladatelství Jota s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 19. února.

Miroslav Bárta: Tutanchamon: Století záhad a objevů. Brno: Nakladatelství JOTA, s.r.o., 2022. ISBN 978-80-7689-052-7.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.