Tropické počasí střídají bouřky

21. červenec 2003

Pondělek byl další ze série velmi teplých letních dnů. Teploty na mnoha místech vystoupily nad 33 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Plzni, kde odborníci naměřili 36,5 stupně. Tropické teploty ale střídá oblačno a přeháňky. Meteorologové však zmírnili své varování před krupobitím a přívalovými dešti.

Tropické počasí zaměstnalo také záchranáře. Záznamy lékařů ukazují, že v minulých horkých dnech potřebovali lidé častěji jejich pomoc.Jednalo se hlavně o pacienty s kardiologickými problémy, uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Jana Bendová.

Teplé a suché počasí je nebezpečné také kvůli požárům. Například hasiči v Plzeňském kraji za víkend zasahovali u 27 ohňů, což je stejně jako jindy za celý týden. Pro středočeské hasiče byl víkend naopak neobvykle klidný.

Západní Čechy kolem 18. hodiny už zasáhla předpovídaná studená fronta. Podle Tomáše Ostrožlíka z Českého hydrometeorologického ústavu by by mohla přinést také bouřky a krupobití. Kroupy a přívalové deště pak hrozí v noci v Čechách a na západě Moravy. Zítra bouřky zasáhnou východní část republiky.

Bouřky mohou způsobit místní záplavy a doprovázet je mohou nárazy větru až o síle vichřice. Důvodem je studená fronta, která postupuje přes Německo k severovýchodu. Dnes večer platí výstraha pro Karlovarský, Plzeňský, Středočeský a částečně Ústecký kraj, v noci lze podle meteorologů očekávat problémy i na Vysočině a v úterý na celém územní republiky.

V noci na středu je srážková činnost očekávána zejména v Jihočeském kraji a na Moravě a Slezsku. Od západu jí bude pozvolna ubývat.

Podrobnější informace o počasí naleznete zde.

autoři: mkp , blč
Spustit audio