Trmické makové mušle

Tradiční pečivo, které se v Trmicích peklo zejména v období Velikonoc. Přesněji od roku 1832, kdy se z vandru vrátil pekařský tovaryš Václav Schindler a upekl Mohnmuscheln.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky (můžeme míchat hladkou a polohrubou)
  • 100 g cukru
  • 100 g másla nebo hery nebo 100 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kostka droždí
  • 1 žloutek
  • trochu soli
  • maková náplň: 150-200 g mletého máku, 250 ml mléka, 3-4 lžíce cukru, mletá skořice, případně citronová kůra
  • vejce na potření

Postup:

  1. Z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek.
  2. V míse smícháme prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli.
  3. V mléce rozmícháme žloutek, přidáme rozpuštěné máslo, vlijeme do mouky a přidáme i vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto a v teple pod utěrkou necháme hodinu kynout.
  4. Mezitím připravíme makovou náplň. Mák přelijeme mlékem, svaříme, necháme vychladnout, pak osladíme a ochutíme skořicí, případně citronovou kůrou. Pokud je náplň příliš řídká, zahustíme ji rozmixovanými piškoty.
  5. Z vykynutého těsta odebíráme stejně velké kousky, na lehce pomoučeném válu je rozválíme na oválky, naplníme připraveným mákem, přeložíme do tvaru mušle a okraje dobře přitiskneme. K této práci dobře poslouží plastové tvořítko, které jednou stranou vykrojí kolečko, to se vloží do tvarovací části, naplní a stiskne.
  6. Mušle naskládáme na pečicí papír na plechu, necháme asi půlhodiny kynout, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 175-180 stupňů Celsia a pečeme do zlatova.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.