Trmické makové mušle
Tradiční pečivo, které se v Trmicích peklo zejména v období Velikonoc. Přesněji od roku 1832, kdy se z vandru vrátil pekařský tovaryš Václav Schindler a upekl Mohnmuscheln.
Ingredience
- 500 g hladké mouky (můžeme míchat hladkou a polohrubou)
- 100 g cukru
- 100 g másla nebo hery nebo 100 ml oleje
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 kostka droždí
- 1 žloutek
- trochu soli
- maková náplň: 150-200 g mletého máku, 250 ml mléka, 3-4 lžíce cukru, mletá skořice, případně citronová kůra
- vejce na potření
Postup:
- Z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek.
- V míse smícháme prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli.
- V mléce rozmícháme žloutek, přidáme rozpuštěné máslo, vlijeme do mouky a přidáme i vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto a v teple pod utěrkou necháme hodinu kynout.
- Mezitím připravíme makovou náplň. Mák přelijeme mlékem, svaříme, necháme vychladnout, pak osladíme a ochutíme skořicí, případně citronovou kůrou. Pokud je náplň příliš řídká, zahustíme ji rozmixovanými piškoty.
- Z vykynutého těsta odebíráme stejně velké kousky, na lehce pomoučeném válu je rozválíme na oválky, naplníme připraveným mákem, přeložíme do tvaru mušle a okraje dobře přitiskneme. K této práci dobře poslouží plastové tvořítko, které jednou stranou vykrojí kolečko, to se vloží do tvarovací části, naplní a stiskne.
- Mušle naskládáme na pečicí papír na plechu, necháme asi půlhodiny kynout, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 175-180 stupňů Celsia a pečeme do zlatova.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.