Trápí vás akné, hemeroidy, křečové žíly nebo plísně na nohou? Zkuste dubovou kůru

20. květen 2022

Mnohdy máme léčivou sílu přírody opravdu na dosah ruky. Vždyť dub roste skoro v každém lese nebo parku. Většinou sbíráme ze stromů plody a z bylinek listy a květy, dub ale skrývá léčivou moc hlavně v kůře.

Nejlepší čas na sběr kůry je jaro nebo podzim. Kůra se odlupuje z mladých větviček, průměr by neměl být silnější než malíček dospělé ruky. Na vzrostlé staré duby tedy raději zapomeňte a vydejte se do dubového mlází. Pro mnohé je samozřejmě jednodušší si zakoupit dubovou kůru a výrobky z ní v lékárně, ceny nejsou vysoké.

Kůra dubu má vysoký obsah tříslovin. A třísloviny mají stahující účinek, působí protizánětlivě a posilují sliznice. Používá se čerstvá nebo sušená kůra z tenkých větví. Z ní se připravuje odvar, který kloktáme při zánětech dutiny ústní, nebo se pije při průjmu.

Protizánětlivé účinky ocení mladí s problematickou pletí a akné nebo ti, kteří trpí plísněmi na nohou. Právě na tyto docela časté problémy, které během života potkají skoro každého, může dobře zapůsobit něco tak jednoduchého jako je dubová kůra.

Dubové listy

Silně stahující účinky dubové kůry jsou využívány pro zastavení krvácení. Odvar se používá tedy hlavně zevně na špatně se hojící rány, praskliny, vředy či křečové žíly. Buď zkuste obklady, nebo si přidejte odvar do napuštěné vany.

Sedavé koupele v odvaru z dubové kůry se osvědčily lidem trpícím na hemeroidy. Toto onemocnění cév nacházející se v oblasti konečníku zlobí celou řadu lidí různého věku. Sedavá koupel nebo masti s obsahem dubové kůry můžou být skvělou doplňkovou léčbou.

Jak na to? Jednoduše: 5 gramů kůry svařte s litrem vody a nalijte do koupele.

Spustit audio