Svíčková na smetaně

Týden s recepty Ochutnejte Českou republiku - královna české kuchyně, Její Veličenstvo:Suroviny:750 g pravé hovězí svíčkové, po 150 g mrkve a celeru, 75 g petržele, 1 větší cibule, 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky, 150 g másla, sůl, mletý pepř a 5 zrnek celého, 3 nová koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, citronová šťáva, cukr, 100 g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml šlehačky, případně mléko na zředění, citron na plátky a brusinky na ozdobu a knedlík.Postup:Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou (jde to lépe, když ji necháme chvíli v mrazáku), osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, nastrouhanou zeleninou, kořením, zakapeme citronem a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme den v lednici odležet. Druhý den podlijeme trochou vody a v troubě pod poklicí dusíme do měkka. Maso vyjmeme, koření odstraníme, kastrol dáme na oheň a pomalu přivedeme k varu, přidáme hořčici, zasypeme asi 2 lžícemi mouky, orestujeme, zalijeme šlehačkou a mírně za občasného zamíchání provaříme. Přecedíme. Chuť doladíme solí, citronem nebo cukrem, event. troškou karamelu (lžíci cukru necháme zkaramelizovat, podlijeme trochou vody a povaříme). Je-li třeba, ředíme mlékem. Plátky masa krájené přes vlákno prohřejeme v omáčce.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!