Svíčková na niti s omáčkou allioli

Suroviny: 800 g svíčkové (nebo roštěnec), 1 litr masového vývaru, 2 pórky, 3 mrkve, 1/4 celeru, 2 rajčata, 1 cibule, tymián, estragon, petrželka, 2 hřebíčky, pažitka, sůl. Na omáčku allioli: 2 žloutky, 3 stroužky česneku, 50 ml olivového oleje, šťáva z 1 citrónu, voda. Příloha: brambory, zelenina.

Postup: Maso svážeme nití nebo provázkem, aby drželo původní tvar během vaření. Konec provázku necháme trochu delší, bude sloužit jako poutko k navléknutí na vařečku. Do vody vložíme kořenou zeleninu, oloupaná rajčata, svázané bylinky a cibuli napíchnutou hřebíčky. To vše vaříme asi 20 minut, pak přidáme maso, které za delší konec provázku přivážeme k vařečce. Vařečku položíme napříč hrnce a vaříme v připraveném zeleninovém vývaru asi 30 minut.
Příprava omáčky aioli: Omáčku připravíme rozšleháním žloutků s česnekem a pomalým přikapáváním oleje (je to vlastně česneková majonéza). Na závěr přidáme šťávu z citrónu a vodu. Jako přílohu můžeme k pokrmu podávat brambory a zeleninu.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.