Svíčková na niti s omáčkou allioli
Suroviny: 800 g svíčkové (nebo roštěnec), 1 litr masového vývaru, 2 pórky, 3 mrkve, 1/4 celeru, 2 rajčata, 1 cibule, tymián, estragon, petrželka, 2 hřebíčky, pažitka, sůl. Na omáčku allioli: 2 žloutky, 3 stroužky česneku, 50 ml olivového oleje, šťáva z 1 citrónu, voda. Příloha: brambory, zelenina.
Postup: Maso svážeme nití nebo provázkem, aby drželo původní tvar během vaření. Konec provázku necháme trochu delší, bude sloužit jako poutko k navléknutí na vařečku. Do vody vložíme kořenou zeleninu, oloupaná rajčata, svázané bylinky a cibuli napíchnutou hřebíčky. To vše vaříme asi 20 minut, pak přidáme maso, které za delší konec provázku přivážeme k vařečce. Vařečku položíme napříč hrnce a vaříme v připraveném zeleninovém vývaru asi 30 minut.
Příprava omáčky aioli: Omáčku připravíme rozšleháním žloutků s česnekem a pomalým přikapáváním oleje (je to vlastně česneková majonéza). Na závěr přidáme šťávu z citrónu a vodu. Jako přílohu můžeme k pokrmu podávat brambory a zeleninu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.