Švestková omáčka s uzeným

Lehce nasládlá omáčka výborně ladí s uzeným masem, a pokud maso není, chutná i samotná s bramborovými špalíčky nebo knedlíky.

Ingredience
  • 20 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • 5 lžic švestkových povidel
  • hrst rozinek a hrubě sekaných mandlí
  • skořice
  • citronová kůra
  • sůl
  • případně 1 lžíce rumu

Postup:

  1. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme povidla a zalijeme vodou nebo vývarem. Pokud dáváme vodu, pak přisolíme.
  2. Přidáme rozinky, sekané mandle, citronovou kůru, trochu skořice a provaříme. Před podáváním můžeme ještě vmíchat lžíci rumu.
  3. Podáváme s plátkem uzeného masa nebo jen tak s bramborovými špalíčky nebo knedlíky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová