Studenti a učitelé ústecké univerzity protestovali proti ruskému útoku na Ukrajinu

2. březen 2022 08:42

Proti ruské invazi na Ukrajinu se protestuje po celém světě. V Berlíně na demonstraci před několika dny dorazily statisíce lidí. Ruská policie už zatkla několik tisíc lidí, kteří se odvážili vyjádřit nesouhlas s Putinovou válkou. Na koncert na podporu Ukrajiny v Praze večer přišly desetitisíce diváků. Protestovalo se i před filozofickou fakultou UJEP v Ústí nad Labem, kam dorazila více než stovka účastníků.

Studenti, učitelé, vedení univerzity, města i zástupci Ústeckého kraje – před filozofickou fakultou ústecké univerzity se sešlo více než 100 lidí s jedinou myšlenkou – odsoudit ruskou invazi na Ukrajinu.

„Nesouhlasíme s tím, co se na Ukrajině děje. Chceme vyjádřit podporu Ukrajině i studentům tady u nás na univerzitě, kteří si procházejí hodně těžkými časy,“ říká hlavní organizátor akce a student historie Matěj März.

K podpoře účastníky vyzvala i profesorka a děkanka filozofické fakulty Michaela Hrubá: „Chceme v tuto těžkou chvíli podpořit všemi prostředky, každý jak může, bojující Ukrajinu.“

Některých studentů, kteří se protestu účastnili, se válka na Ukrajině týká i osobně. Jako třeba Tomáše Šefla: „Mám půlku rodiny na Ukrajině. Teď se dívají z balkónu, jak jim na město padají bomby.“

Kromě proslovů zazněla i píseň, kterou litvínovská zpěvačka Eva Vargo složila na podporu Ukrajiny. Jmenuje se War is a poisson – Válka je jed.

Setkání se účastnil také filozof a signatář Charty 77, Daniel Kroupa. Ten doufá, že současná podpora Čechům vydrží co nejdéle. „Je velmi důležité, aby lidé se svou podporou neustávali – aby na Ukrajince mysleli i v době, kdy to vzedmutí emocí, kterého jsme svědky nyní, pomine,“ uvedl Kroupa.

Po skončení programu šli účastníci průvodem do nedalekého parku zapálit svíčky a položit věnce v ukrajinských barvách k památníku obětem komunismu.

Spustit audio

Související