Pomoc lidem prchajícím z Ukrajiny připravují i města a obce na Děčínsku

1. březen 2022 13:04

Města a obce na Děčínsku také nabízejí pomoc lidem prchajícím z Ukrajiny. Chystají pro ně ubytovací kapacity, oblečení a další potřebné věci.

Některé obce v rychlosti upravují nepoužívané bytové prostory nebo schvalují finanční dary na podporu lidí, kteří na okupované Ukrajině zůstali.

Například Doubice se chystá nabídnout ubytovací kapacitu malé rodině prchající z Ukrajiny.

„Z obecního rozpočtu samozřejěm přispějeme na konto Pomoc Ukrajině od Člověka v tísni,v sobotu jsme udělali koncert, kde jsme vybrali asi 17 000 korun na Ukrajinu,“ popisuje nezávislý starosta Doubice Jan Drozd.

S nabídkou ubytování v Doubici přišli i místní podnikatelé. „Chceme také těm, co budou v Doubici ubytovaní, zprostředkovat jídlo z obecního rozpočtu,“ dodává Drozd.

Pomoc nabídla i sousední Krásná Lípa. Finanční i s ubytováním.

„Připravujeme zajištění tří bytů, které v současné době rychle rekonstruujeme,“ říká nezávislá místostarostka Jana Drobečková.

Zastupitelé také budou hlasovat o celkově 120 000 korunách, které by šly na konto ukrajinského velvyslanectví nebo na konto Červeného kříže.

Na prvních 50 uprchlíků už čekají v Kytlicích na Děčínsku. Tamní penzion spadá pod Správu uprchlických zařízení Ministerstva vnitra.

„Ta pomoc se bude koordinovat tak, že to, co budou oni potřebovat, nám dají vědět. My to vyhlásíme a hasiči to budou všechno shromažďovat a pak to budou dovážet,“ vysvětluje nezávislá starostka Monika Hladíková. Každý den jí navíc s nabídkou pomoci volá spousta lidí.

Spustit audio