Z Ústí nad Labem vyrazil 1. března konvoj desítek dodávek s materiální pomocí uprchlíkům z Ukrajiny

1. březen 2022 15:23

Přes 40 dodávek dobrovolníků vyrazilo v úterý 1. března z Ústí nad Labem na Slovensko. Vezou materiální pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny.

„Nevěděl jsem přesně, co mám přinést, tak jsem vzal od všeho něco – vody, plíny, deky, léky… Jen jsem zaskočený, že to musím třídit,“ komentuje situaci na svozovém místě jeden z Ústečanů, když se s velkou taškou vydává věci roztřídit na připravená místa.

„Já vezu potraviny, brácha víc drogerii. Máme už předem domluvené lidi, které bychom zas dodávkami vezli zpět,“ popisuje Jan Formánek, který se chystá vyjet s jednou z dodávek.

K původně spontánní sbírce se přidalo i město.

„Měli jsme stejnou myšlenku a teď jsme ve stadiu, kdy se ta sbírka rozrostla do takových rozměrů, že já tady čekám, a to, co se neodveze na Ukrajinu, převeze se do skladu magistrátu, odkud by měl 2. března vyrážet autobus dopravního podniku s přívěsem, který by tam měl odvést další část,“ říká vedoucí odboru sociálních služeb Lenka Jaremová.

Zejména matky s dětmi prchající z Ukrajiny před válkou našli v Ústí nad Labem útočiště na vysokoškolských kolejích, připravena jsou místa v bývalém rektorátu i u obyvatel města.

Spustit audio

Související