Důsledky války na Ukrajině pociťují už i Rusové. Potvrzují to lidem z Čech zprávy od jejich příbuzných v Rusku

1. březen 2022 10:49

Válka na Ukrajině se čím dál víc dotýká i Rusů. Obyvatelé Ruské federace přišli o možnost platit kartami, hodnota rublu se kvůli odpojení země od mezinárodního platebního systému SWIFT dramaticky propadla a ceny výrazně stoupají. Na sociálních sítích se ale objevují i nenávistné reakce vůči Rusům, kteří žijí u nás.

22letá Světlana se v 10 letech přestěhovala s rodiči a bratrem z Ruska do Teplic. Momentálně studuje medicínu v Praze. Většinu rodiny má ale v Rusku.

„Psala jsem sestře, která tam zůstala, ta je z toho úplně šokovaná. Tu situaci nechápe – v ruských zprávách se o válce nepíše nic, funguje tam strašná propaganda. Nic se prý neděje, Rusové na Ukrajině pomáhají. Posílala jsem jí zprávy z Ukrajiny, a že je to problém. Oni řešili, že by se chtěli odstěhovat sem. V tuto chvíli je to ale už bohužel nemožné: řeší i to, že ve Finsku jsou snad ještě otevřené hranice, tak že by se stěhovali tam. Žijí v leningradské oblasti, a když se bude ta situace zhoršovat, tak jsou na ráně,“ popisuje Světlana.

Ceny v Rusku skokově rostou. Lidé nevědí proč

Vylíčila i ekonomické dopady na život Rusů v Rusku: „Během těch prvních dnů se ceny zvýšily potravin zhruba dvakrát. I ceny aut se zhruba zdvojnásobily.“

Rozhovor byl natočen 28. února dopoledne – je tedy pravděpodobné, že od té doby v důsledku sankcí ceny ještě více stouply.

„Nejvíc se to bude týkat těch chudších lidí, a to jsou tam téměř všichni. Učitelský plat jen tak tak pokrývá potraviny a základní věci. Řešíme, že ani nebudeme asi moci posílat peníze odsud tam, takže to bude problém,“ krčí rameny vysokoškolačka Světlana.

Naštvanosti Ukrajinců rozumím

Mezi přáteli na sociálních sítích má také Ukrajince. Kdo je jaké národnosti, to dosud neřešili.

„To mě teď mrzí, že kvůli politice se ty vztahy trochu ničí. Rozumím tomu – na ty Ukrajince je to strašný tlak – jsou ve válce, je to tam hrozné. Musíme si uvědomit, že jsou naštvaní i na nás, to se dá pochopit,“ konstatuje.

Ze strany Čechů se Světlana s nenávistnými projevy vůči ní jako Rusce osobně nesetkala.

„Lidé chápou, že ruský národ nepodporuje to, co se děje. Ukazují to i ty demonstrace v Rusku. Lidé jsou tam zatýkáni, je to hrozné. Rodiče utekli právě kvůli té politice, která nás zavedla tam, kde jsme dnes. Proto je důležité si uvědomit, že Rusové, kteří tu žijí, to nepodporují. Nemyslím si, že je vhodné je nějak odsuzovat nebo šikanovat, uzavírá 22letá Světlana z Teplic.

Spustit audio

Související