Dění na východě Ukrajiny sleduji už jen ze zvědavosti, říká muž, který odtamtud odešel v roce 1991

23. únor 2022 10:50

Situaci na Ukrajině poté, co Rusko uznalo suverenitu separatistických oblastí na východě země, s napětím sledují i někteří Ukrajinci žijící v Česku. Ve své rodné zemi mají často příbuzné nebo známé.

To je případ i Anatolije Iljuka, stomatologa, který bydlí v Rumburku na Děčínsku.

„My jsme do Československa přišli v roce 1991, to jsme byli rok v Zastávce u Brna. Byl to takový uprchlický tábor, než nám byl uznán statut uprchlíka,“ vzpomíná Anatolij Iljuk.

Bylo mu 25 let, když se s manželkou a čtyřměsíční dcerou Janou vydal z uprchlického tábora v Brně do Rumburku. „My jsme vycestovali ze SSSR. Já jsem věděl, že tam není žádná perspektiva, to bylo jasné,“ konstatuje Iljuk.

Když pak o pár let později žádala o české státní občanství, úřady nevěděly, kam Iljukovy vlastně zařadit. Opouštěli Svaz sovětských socialistických republik, který už vlastně neexistoval.

„Šli jsme na ukrajinskou ambasádu, kde nám ale řekli, že jsme neměli ukrajinské občanství, protože jsme odjížděli ze Sovětského svazu. Tak jsme museli požádat příbuzné, které jsme na Ukrajině měli, aby zašli na policii požádat o nějaký papír s tím, kdy jsme odjeli a že jsme se nevrátili,“ vzpomíná Anatolij Iljuk.

Doma jsme ukrajinsky nemluvili, chtěli jsme se začlenit do české společnosti

Je stomatolog, jeho dcera i syn se rozhodli jít v jeho šlépějích. Rozhodli se, že vystudují stomatologii na Ukrajině. „Když se takhle rozhodli, měli problém, že neuměli ukrajinsky. U nás doma se ukrajinsky nemluvilo, rusky už vůbec ne – snažili jsme se zařadit do české společnosti. Tak se to museli rychle doučit,“ popisuje Iljuk.

Rodina Iljukova pochází ze západní části Ukrajiny. „Já tam mám jenom manželčiny rodiče – tchána a tchýni. Jinak nějaké vzdálené příbuzné, ti tam taky jsou. Tu současnou situaci sleduji čistě ze zvědavosti, etnicky jsem Ukrajinec. Ten Putin se vždycky někam cpe. Stále si myslí, že může obnovit Sovětský svaz a běda, když mu někdo řekne ne,“ dodává Anatolij Iljuk.

Spustit audio

Související