Stromů napadených kůrovcem je na Chomutovsku letos méně, než loni. Podobně jsou na tom Krušné hory

25. listopad 2022

Méně stromů napadených kůrovcem evidují letos ve srovnání s loňskem lesníci Městských lesů Chomutov. Téměř o polovinu méně škůdcem napadených stromů spočítali v Krušných horách i Lesy České republiky.

Na Chomutovsku teď kácí desítky stromů například v Bezručově údolí. Jde o smrky, které kůrovec napadl na konci léta. „Je tu kolem 80 kůrovcových stromů. Jsou to smrky staré zhruba 140 let,“ přibližuje ředitel chomutovských městských lesů Petr Markes.

Lepší situace než v loňském roce je z hlediska stromů napadených kůrovcem v Krušných horách. Podle mluvčí státního podniku Lesy České republiky Evy Jouklové letos lesníci vytěžili zhruba o polovinu méně stromů napadených škůdcem.

„V Krušných horách jsme za prvních 10 měsíců loňského roku vytěžili 44 000 metrů krychlových napadeného dřeva, letos jen 20 000. Aktuálně máme kůrovcové dříví v této oblasti zpracované a dohledáváme jen jednotlivé stromy – situace je dobrá,“ shrnula Jouklová.

Podle lesníků rojení kůrovce přispělo hlavně velmi teplé a suché počasí během prázdninových měsíců. I tak ale podle nich kůrovcová kalamita v Krušných horách pomalu doznívá.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související