Ministerstvo práce a sociálních věcí zkouší nabídnout dlouhodobě nezaměstnaným práci a další podporu

29. srpen 2024 09:02

Města čím dál tím méně využívají nezaměstnané lidi k veřejně prospěšným pracím. Úřady práce už nemohou dotovat jejich platy z evropských peněz. Ministerstvo práce a sociálních věcí tedy zkouší nabídnout znevýhodněným lidem nejen práci, ale i další podporu – například psychologickou nebo pomoc s vyřešením dluhů.

Třeba v Děčíně už takhle pracuje, vzdělává se a řeší svou nelehkou situaci 14 lidí.

„V podstatě je to obdoba uklízečů veřejného prostranství, starají se o pořádek ve městě. Ti lepší a cílevědomější dostávají i různé elektrické motorové nářadí,“ popisuje pracovní náplň 14 lidí, kteří se v Děčíně účastní pilotního programu integračních pracovních míst zástupkyně vedoucího střediska městských služeb Petra Hamerská.

„Tento projekt je určen pro lidi, kteří mají specifické potřeby – jsou to lidé, kteří jsou třeba dlouhodobě nezaměstnaní, nemohou se uplatnit na trhu práce, jsou to závislé osoby nebo osoby bez domova,“ vysvětluje mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil.

Dlouhodobě nezaměstnaní se mohou díky novému programu lépe uplatnit na trhu práce 

Kromě pracovních návyků, třeba ranního vstávání nebo používání pracovních pomůcek, se účastníkům dostane podpory ve formě oddlužení, psychologického poradenství nebo rekvalifikace. „Teď jeden z klientů dělá profesní řidičský průkaz, aby potom měl na volném trhu větší možnosti uplatnění,“ dodává Hamerská.

„Je to poučný – hodně věcí na počítači neumím, takže jsem ráda,“ pochvaluje si Zdena Gujdanová, která se s Valerií Haníkovou zrovna účastní kurzu základních dovedností na počítači a dodává: „Budu mít certifikát v ruce a můžu si najít práci.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí věří, že tenhle způsob navracení lidí znevýhodněných na trhu práce je účinnější než klasické veřejně prospěšné práce. „Veřejně prospěšné práce v podstatě pořád existují, ale Evropská komise nám je zakázala financovat z evropských peněz,“ dodává Anna Brabcová, ředitelka odboru integrace na trhu práce.

Projekt integračních pracovních míst se teď koná v sedmi městech po celé republice – v Ústeckém kraji v Děčíně a Mostě. Příští rok by ho chtělo ministerstvo rozšířit na všechny kraje.

Spustit audio

Související