Ve Hřensku jsou v pohotovosti hasiči. Jeho vedení se obává, aby velká voda v Kamenici nepřinesla do obce klády z Edmundovy soutěsky

13. září 2024 11:55

Obce a města v Ústeckém kraji se připravují na vydatný déšť a s ním spojené stoupání řek a potoků. Třeba v Hřensku na Děčínsku jsou hasiči v pohotovosti – vedení obce se obává o to, aby řeka Kamenice nepřinesla do centra klády a větve napadané v jejím korytě ještě od předloňského požáru.

Starostka Hřenska Kateřina Horáková ze sdružení Soutěsky věc veřejná, věc neprodejná vyjádřila velké obavy spojené s předpovědí počasí a výstrahami meteorologů. Okolo horního přístaviště v Edmundově soutěsce jsou podle ní napadané různé kmeny, větve a další nepořádek, který tam leží nebo tam spadnul, po předloňském požáru v národním parku České Švýcarsko.

Obec o jeho odstranění jedná s Povodím Ohře i správou národního parku.

„Je tam toho hrozně moc. Už jsme na to upozorňovali, byli jsme tam i se správou národního parku. Viděli to, všichni o tom vědí – opravdu už by se s tím mělo něco začít dělat, protože jestli se nám to spustí dolů do obce… Je tam toho naplaveného materiálu hodně,“ obává se starostka Hřenska Kateřina Horáková.

Podle mluvčí Povodí Ohře Dany Zikešové je v Edmundově soutěsce zásah naplánovaný – je tam vytipováno asi 80 stromů, které je nejdřív potřeba ze soutěsky odstranit, až pak přijde na řadu čištění koryta samotné řeky Kamenice.

Zikešová uvedla, že bude hodně záležet na tom, jak budou srážky intenzivní a jaký bude průtok řeky Kamenice – podle toho bude Povodí Ohře reagovat. Že by ale v soutěsce teď nějak zasáhlo, aby se předešlo tomu, že naplavené dřevo bude putovat do Hřenska, to vyloučila.

Protipovodňové přípravy probíhají po celém Ústeckém kraji 

Přípravy na velkou vodu nezanedbává ani Ústecký kraj  ten aktivoval povodňovou komisi, která se sešla ve čtvrtek 12. září. Komise jednala se zástupci obou povodí, tedy Ohře i Labe, a také s Ředitelstvím silnic a dálnic – kvůli povodňové vaně v Ústí nad Labem.

Krajský úřad je také v kontaktu s městskými a obecními povodňovými komisemi, nabídl třeba pytle s pískem a další věci, která má ve skladech pro tyto případě připravené.

Povodí Ohře pak upouští nádrže, aby byly připravené na zadržení většího množství vody a třeba v Děčíně budou v pátek 13. září hasiči stavět podle mluvčího magistrátu Luďka Stínila protipovodňovou zábranu na Smetanově nábřeží u Parolodi.

Ve Hřensku na Děčínsku už začali hasiči už připravovat pytle s pískem a také v ostatních obcích ve Šluknovském výběžku jsou oslovených starostů připravení.

Spustit audio

Související