Hasiči začali v Děčíně se stavbou protipovodňové stěny na Smetanově nábřeží

13. září 2024 16:27

V Děčíně začali hasiči stavět protipovodňovou zeď na Smetanově nábřeží u Parolodi. Město se připravuje na zvednutí hladiny řeky Labe, v sobotu 14. září uzavře podjezd pod Tyršovým mostem a v neděli očekává, že dojde k zaplavení jediné příjezdové silnice do místní části Dolní Žleb.

Jednotka dobrovolných hasičů z Děčína – Křešic už má protipovodňovou stěnu u Parolodi téměř celou postavenou. Hladina Labe má v současnosti zhruba 250 centimetrů a dál stoupá.

Podle hydrometeorologické předpovědi má v sobotu po poledni dosáhnout prvního povodňového stupně, tedy 400 centimetrů. Druhý povodňový stupeň v Děčíně pak očekávají kolem nedělního rána – tou dobou zřejmě také dojde k zatopení jediné přístupové silnice do Dolního Žlebu.

Třetího povodňového stupně pak Labe zřejmě dosáhne v neděli navečer a stoupat by mohlo i dál.

Na velkou vodu se připravují i například ve Hřensku, kde už hasiči začali s pytlováním písku a vyčistili také všechny mříže v řece Kamenici. Pytlovalo se také v Kytlici nebo v Roudnici nad Labem.

Na velkou vodu se chystají i další města a obce

Také obce ve Šluknovském výběžku jsou podle tamních starostů na vzedmutí hladin místních vodních toků připraveny. Soukromí majitelé rybníků je už dopředu z poloviny vypustili, aby pomohly pojmout přicházející dešťové srážky.

Povodí Ohře předpokládá na Mandavě, Ploučnici a dalších pravostranných přítocích Labe první až druhý povodňový stupeň, podle mluvčí povodí Dany Zikešové ale nelze vyloučit ani překročení třetího stupně.

I Ústí nad Labem je připraveno na stavbu protipovodňové stěny – podle predikcí ale nejdřív v pondělí 16. září. Jako první by se stavěla část u nádraží, pod Větruší a na Střkově.

Spustit audio

Související