Labe by mohlo o víkendu dosáhnout v Ústí třetího stupně povodňové aktivity. Obce a města začaly s přípravou na velkou vodu

13. září 2024

Města a obce v Ústeckém kraji se připravují na možné povodně. Meteorologové totiž zpřísnili výstrahu pro Ústecko, Litoměřicko a Děčínsko, kde od 13. září 15:00 do odvolání platí povodňové ohrožení. Ústí nad Labem plánuje kvůli zvedající se hladině Labe rozhodnout o stavbě protipovodňových stěn.

Během víkendu se může Labe podle předpovědi hydrologů dostat na druhý a postupně i na třetí stupeň povodňové aktivity. O případné stavbě protipovodňových stěn rozhodne město během soboty, po zpřesnění srážek a průtoků. „Na základě toho nám vyjde, zda už je potřeba navážet nebo připravovat zábrany dodává primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Jako první by se stavěly protipovodňové zábrany kolem hlavního nádraží a pod Větruší. Na Střekově by stavba stěn mohla začít zřejmě v pondělí 16. září.

Na možné povodně se chystají i další města a obce. Například ve Štětí na Litoměřicku už hasiči otestovali čerpadla a centrály. V Křešicích začnou zřejmě zítra stavět protipovodňovou hráz, která má odolat 20leté vodě. Podle nezávislého starosty Michala Mančala by ale Labe této hladiny dosáhnout nemělo. „My jsme tady měli v zimě povodně jednoleté, počítáme tedy Q5 až Q10 maximálně. Ale spíš Q5, to znamená průtok pětileté povodně.

Petr Plesnney z Povodí Labe zatím nechce odhadovat, kdy by mohla začít hladina řeky klesat. Záležet bude na tom, kdy přestane pršet. Labe totiž odvádí vodu z velké části Čech.

„V tuto chvíli je to brzy. Zatím do konce týdne je tam vzestupná tendence, takže kulminaci lze předpokládat po ukončení té srážkové činnosti, což by mělo být v pondělí, takže kulminaci, jestli mohu odhadovat, očekávám někdy v polovině příštího týdne,“ uvedl Petr Plesnney.

Organizátoři ruší řadu víkendových akcí

Deštivé počasí a silný vítr omezuje i akce v regionu. Například Krupka zrušila oslavy zápisu na seznam UNESCO a ruší také sobotní Mariánské poutní slavnosti na městském stadionu.

V Lounech zrušili sobotní Festival sportu v areálu výstaviště a v Děčíně úklidovou akci kolem tamní zoo. Ruší se i Loučení s létem v Jílovém u zámku a mnoho dalších venkovních akcí, které se měly o víkendu konat.

Naopak v Mostě se tamní Mostecka slavnost s drobnými úpravami programu uskuteční.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související