V Komořanech vznikne zařízení, které bude spalováním odpadu vyrábět teplo pro byty v Mostě a Litvínově

29. srpen 2024 12:28

Společnost United Energy postaví v Komořanech moderní spalovnu odpadu. Stát bude pět miliard korun a dokončená má být v roce 2027. Spalovat bude směsný odpad z velkých měst Ústeckého kraje. Podle vedení společnosti bude znamenat v porovnání se současnou teplárnou menší zátěž pro životní prostředí.

Společnost United Energy plánovala stavbu spalovny už 15 let, 10 let má stavební povolení. Až teď se jí ale podařilo získat veškerá další povolení, včetně kladného stanoviska k vlivu stavby na životní prostředí.

Podle vedení společnosti bude provoz nové spalovny mnohem šetrnější k životnímu prostředí než současná teplárna.

„Pro zařízení pro energetické využívání odpadu jsou daleko přísnější emisní limity a podmínky provozování. Pokud to řeknu laicky a jednoduše – ta nová spalovna bude na desetinách limitů té stávající teplárny,“ vysvětluje generální ředitel Milan Boháček

Spalovna bude mít kapacitu 150 000 tun odpadu ročně. Směsný odpad se bude do Komořan dovážet například z Mostu, Chomutova, Mostu, Ústí nad Labem, Teplic, ale i z Karlovarského kraje.

Teplo, které při vzniku spalování směsného odpadu vznikne, poputuje do bytů v Mostě a Litvínově.

Ani provoz moderních spaloven není bez negativních vlivů na životní prostředí

K moderním spalovnám, neboli zařízením na energetické využití odpadu, má dlouhodobě výhrady například ekologické hnutí Arnika. Podle koordinátorky projektů v oblasti nakládání s odpady Sarah Ožanové jsou moderní spalovny často považovány za čisté, až zelené technologie, vliv na životní prostředí ale mají.

„Faktem zůstává, že mají řadu negativních dopadů na životní prostředí, které souvisejí především s produkcí toxických látek. Problémem jsou ale i emise, skrze které dochází například k šíření dioxinů,“ shrnuje Ožanová.

Více než polovinu z pěti miliard korun na vybudování spalovny poskytl formou dotace Modernizační fond ministerstva životního prostředí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související