Stezku pro bosé nohy mají nově v Jirkově. Můžete na ní vyzkoušet chůzi po oblázcích či mulčovací kůře

15. květen 2020 12:16

V Jirkově na Chomutovsku mají nově stezku, kterou si můžou lidé projít na boso. Má tvar písmene ypsilon a zájemci ji najdou v areálu Kludského vily, u městské knihovny.

Podle webu Bosá turistika jde teprve o druhou certifikovanou stezku v Ústeckém kraji. Ta první je v areálu Mýdlárny Rubens v Růžové na Děčínsku.

S nápadem na vybudování jirkovské stezky přišla jedna z obyvatelek města v rámci tzv. „participativního rozpočtu“.

„Zapojila jsem se do projektu Jirkované sobě,“ říká autorka nápadu na vybudování stezky bosou nohou Radka Bišická.

Stezku pro bosé nohy mají nově v Jirkově

„Jirkované sobě“ je název participativního rozpočtu. Lidé v jeho rámci navrhují konkrétní věci, které mají zlepšit život ve městě. Radnice pak vyhodnotí, jestli jsou proveditelné, a pokud nepřekračují daný finanční rámec, postupují návrhy do dalšího kola.

V tom pak lidé hlasováním vyberou, které nápady má radnice zrealizovat.

Stezku za 200 tisíc korun dělníci už dokončili, teď ji čeká kolaudace. Ta by se měla stihnout podle vedení města do začátku prázdnin.

Z čeho se stezka skládá, popisuje starostka Jirkova, Darina Kováčová z hnutí ANO: „Stezka ve tvaru ypsilon je vytvořena z jednotlivých polí, která jsou vyplněná různým materiálem – štěrkem, oblázky, mulčovací kůrou, pískem, dřevem, šiškami, a tak dále.“

Z loňského participativního rozpočtu zbývá realizovat už jen jeden projekt. Jak to bude s letošním ročníkem, to zatím není jasné.

„Vyhlásili jsme i ročník pro rok 2020. Tam bohužel, i vzhledem k okolnostem, vzešly jen dva projekty, takže se řeší, co s tím. Nicméně ten příští ročník plánujeme opět vyhlásit,“ shrnula Kováčová.

Participativní rozpočty mají kromě Jirkova i sousední Chomutov nebo 25 kilometrů vzdálený Most.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související