V Jirkově zvažují založení městského pivovaru

21. únor 2020 14:14

Do Jirkova na Chomutovsku by se mohla vrátit pivovarnická tradice. Poslední várku piva tam uvařili v polovině 70. let 20. století. A podle pamětníků byla už tehdy kvalita jirkovského Rytíře na pováženou.

„Vzhledem k tomu, že Jirkov má pivovarnickou tradici, byl tu velký pivovar, tak si myslím, že je to reálné. Chtěli bychom tu tradici do města vrátit, možná i vyjednávat s majitelem ochranné známky jirkovského piva, jestli by ji městu neposkytl,“ říká starostka Jirkova Darina Kováčová z hnutí ANO.

Budova v Jirkově, kde by mohl sídlit pivovar

Město teď zvažuje nákup rohového domu v centru města. Soukromý majitel tam měl restauraci a diskotéku. Vedení Jirkova by tam chtělo pivovar. Tedy v případě, že město dům odkoupí.

Majitelem ochranné známky jirkovského pivovaru je Libor Duchoň. Ten se zatím nechce vyjádřit k tomu, jestli by byl městu ochoten práva k používání ochranné známky podstoupit.

Komentovat vznik městského pivovaru zatím nechce ani opozice. Podle opozičního zastupitele Josefa Duška za hnutí “Náš Jirkov“ je teď důležité projednat případný odkup rohového domu.

„Samotná myšlenka pivovaru není nova. Je zajímavá, nicméně úplně bych ji nespojoval s koupí tohoto domu, protože tam jsme v bode A, ani to nemáme prodiskutované – nevíme, za kolik ho majitel nabízí, na kolik by přišla případná rekonstrukce nebo přestavění,” dodal Dušek.

Jednání o případném odkupu rohového domu v centru Jirkova by mohlo přijít na program zdejšího zastupitelstva do letních prázdnin. Až pak se bude jednat o tom, jestli v něm město zřídí pivovar.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související