Šluknov chce opravit chátrající budovu bývalého pivovaru, aby se v ní opět vařilo pivo

26. únor 2016

Ve Šluknově na Děčínsku by chtěli obnovit původní sladovnu a pivovar. Radnice by barokní budovu ráda opravila a uvažuje se i o tom, že by se tam znovu začalo vařit pivo. Na něj vzpomínají místní pamětníci jako na hořký poklad.

„Výborný pivo, dokonce pražští důchodci, tady bylo rekreační středisko dopravního podniku, sem chodili na nádraží do hospůdek na šluknovský pivo a říkali, že je lepší než Staropramen. Tady byl výbornej sládek. Jmenoval se Salač.“

Takhle vzpomíná na zlatou éru pivovaru ve Šluknově pan Rudolf Kezer. Pivo se tu vařilo do roku 1977, pak budovu koupil soukromník a pomalu chátrala. V roce 2011 jí koupilo za výhodnou cenu město, před dvěma lety se stala nemovitou kulturní památkou.

„Město muselo na vlastní náklady zajistit tu budovu tak, aby neohrožovala provoz na krajské komunikaci. Tu budovu jsme koupili za 300 tisíc korun i s těmi pozemky,“ říká nezávislá starostka Šluknova Eva Džumanová.

Město si nemůže dovolit opravit bývalou sladovnu ze svého, doufá proto v získání dotací z česko-německého programu Ziel. Zatím ale nemá hotové projekty a přesný záměr.

Šluknov - budova bývalého pivovaru

„Co s ní dál, to je otázka, která leží před námi. Nám by se nejvíc líbil záměr, který by propojil zámek a zámecký park se sladovnou s tím, že by se tam mohlo vybudovat nějaké ubytovací zařízení spolu s restaurací. Velmi atraktivní by bylo i obnovení pivovaru,“ svěřuje se starostka.

Budova pivovaru skrývá architektonické skvosty

Michal Bušek je památkářem na šluknovské radnici. Budova v sobě skrývá i architektonické skvosty, říká, zatím co listuje jejími nákresy.

„Když se podíváte, tak celé přízemí se skládá z množství kleneb, to je vidět v této části. V té zelené části je to propadlé, tam budeme dělat statické zajištění.“

Šluknov - budova bývalého pivovaru

Budova totiž několikrát vyhořela a její část se propadla. Radnice zatím dostávala jen drobné dotace. Ty stačily jen na základní zabezpečení objektu.

„Teď jsme v té vizuálně nejzajímavější části, tady vidíme ty klenby. Tam je věžička a v té je studna, to je ta studna s téměř kojeneckou vodou…. Jsou tu původní dřevěné sloupy, i vyřezávané, a tady vidíme datum 1730,“ popisuje Michal Bušek.

Druhá nejstarší budova ve městě se tak zřejmě dočká obnovy. Na tu by bylo potřeba podle starostky zhruba 100 milionů korun.

autor: dap
Spustit audio