Stanovení nových záplavových zón kolem Labe zřejmě projednají poslanci

14. březen 2023 09:52

Rozšíření záplavových zón kolem řeky Labe budou řešit poslanci. Na setkání se starosty z Litoměřicka a Ústecka to přislíbila předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí. Krajský úřad totiž chystá vydání nových aktivních zón. Ty podle kritiků omezí život lidí kolem největší české řeky. Nebude totiž možné stavět nové domy nebo rozšiřovat ty stávající.

„Víme, že ta povodňová zóna je nezbytná. Problém je skutečně ta aktivní zóna, která nás doposud neomezovala a teď nás bude omezovat v běžném životě – což prostě ti úředníci nedomysleli,“ glosoval na setkání starostů se zástupci povodí Labe a poslanci nezávislý starosta Křešic na Litoměřicku Michal Mančal.

Chystaným rozšířením aktivních záplavových zón by se měli zabývat poslanci. „Přece jenom by to vedlo k vylidnění toho regionu, a to určitě nikdo z nás nechce. Myslím si, že je možné i za stávající situace najít technická řešení, která by umožnila alespoň částečný rozvoj – aspoň pro to, aby tu mohli lidé dál žít a normálně fungovat,“ shrnula předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Jana Krutáková z STAN.

Hrozí vznik nových ghett

Projednat by tak poslanci mohli změnu vyhlášky nebo úpravu vodního zákona. „Ti lidé potřebují své nemovitosti nějakým způsobem užívat, potřebují nějaké zázemí. Nemohou být v situaci, kdy nemohou vůbec nic – kdy se jejich nemovitosti znehodnotí, takže je neprodají a budou žít v území, které se opravdu reálně může stát ghettem,“ vysvětluje starosta Malých Žernosek a poslanec Petr Liška ze STAN.

Starostka obce Chodouny Marie Cimrová z SNK-ED ale po zkušenostech s přípravou nových zón dalším slibům nevěří: „Dávali jsme nesouhlasné stanovisko, byla jsem i na veřejném projednání, ale je to těžké, dávat nějakou připomínku, když ji dáte a stejně ji nikdo neakceptuje.“

Ústecký hejtman chce situaci probrat na schůzce s ministrem životního prostředí

Ústecký krajský úřad má nové aktivní záplavové zóny vyhlásit na základě vyhlášky ministerstva životního prostředí. „Termín tohoto vydání musí být splněn do konce března. Záleží na tom, kdy se podaří vypořádat všechny námitky a připomínky – zejména ze strany obcí,“ dodává mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková.

Problematiku chce s novým ministrem životního prostředí probrat na společné schůzce v závěru měsíce i hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související