Ředitelství vodních cest chce splavnit Labe u Děčína do roku 2030

10. březen 2023 09:51

Ředitelství vodních cest stále pracuje na splavnění Labe u Děčína. Na základě nové studie je podle ředitele správy vodní cesty Lubomíra Fojtů možné kompenzovat chráněná území. Jez u Děčína by mohl podle něj stát na řece do roku 2030. Dosud stála příprava stavby víc než půl miliardy korun.

O vybudování plavebního stupně u Děčína se diskutuje minimálně 30 let. Dřívější studie správy národního parku České Švýcarsko tvrdí, že by vybudování jezu zničilo vzácné bahnité náplavy, které nelze nijak nahradit.

Podle ředitele Ředitelství vodních cest Lubomíra Fojtů ale kompenzační opatření další studie podpořila: „My jsme si vytvořili studii, která ukázala, že bahnité náplavy kompenzovat lze – to je biotop, který je podle ministerstva životního prostředí ohrožen vzdutím plavebního stupně Děčín a je potřeba tyto bahnité náplavy vytvořit uměle někde jinde.“

Podobný názor má i ředitel odboru vodní dopravy ministerstva dopravy Evžen Vydra: „I pan ministr se účastní všech těch jednání – teď s ministrem životního prostředí, abychom vyjednali všechny ty náležitosti, aby byla na tom plavebním stupni Děčín shoda.“

Ministerstvo životního prostředí a správa národního parku jsou proti

Ministerstvo životního prostředí má ale ke studii možných kompenzací výhrady. „Tento návrh nepovažujeme za slučitelný s unijní a národní legislativou v oblasti ochrany životního prostředí. Debatu k otázce kompenzovatelnosti vlivů stavby děčínského jezu máme tedy stále za otevřenou,“ uvedla mluvčí Lucie Ješátková.

Ředitelství vodních cest, respektive ministerstvo dopravy chystá ke stavbě jezu novou dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí. K tomu se chce vyjádřit i správa národního parku České Švýcarsko.

„My, pokud bude předložena EIA, tak jí budeme hodnotit z pohledu zájmu ochrany přírody. K tomu dáme stanovisko tak, jak orgány ochrany přírody v tomto směru vždy dávaly. To znamená z hlediska Natura 2000 i z hlediska migrační prostupnosti řeky,“ shrnuje správy ředitel Petr Kříž.

Příprava jezu už stála přes půl miliardy korun

Jez podporují hlavně rejdaři – kvůli údajnému řešení splavnosti Labe. Proti jsou naopak ekologické organizace, které argumentují nejistotou plavby v častějších obdobích sucha a nízkému průtoku v Labi.

Dosud vyšla stát jen příprava jezu na víc než půl miliardy korun. „Bylo to asi 600 milionů korun. Nejsou to jen studie, ale i různé výzkumy, inženýrsko-geologické průzkumy a tak dále,“ dodal ředitel Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

Podle jeho slov by mohl jez na řece u Děčína stát do roku 2030.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související