Srdce na víně
Pokud už jste valentýnskými srdíčky přeslazení, dejte si srdce na víně!
Suroviny:
1 vepřové srdce
1 sklenka červeného vína
čtvrt litru hovězího vývaru
1 menší mrkev
čtvrt celeru
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 bobkový list, 2-3 nová koření, 5 celých pepřů, špetka tymiánu
sůl
1 lžíce švestkových povidel
1 lžíce másla
2-3 lžíce oleje
Postup:
- Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpálené směsi másla a oleje pěkně do zlatova.
- Pak přidáme nakrájenou cibuli a společně osmažíme.
- Srdce očistíme a nakrájíme na kousky, přidáme k osmažené zelenině, přidáme nakrájený česnek, všechno koření, krátce osmahneme, pak podlijeme vínem a vývarem a dusíme asi 2 hodiny.
- V průběhu dušení můžeme přidat lžíci povidel. Když je srdce měkké, vyndáme ho na teplý talíř, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme (předtím ale vylovíme koření) a ještě svaříme do zhoustnutí. Podle chuti dosolíme.
Související
-
Ryba na víně
My připravujeme kapra na modro nebo na černo, Řekové si pochutnávají na rybě na červeno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.