Srdce na víně

Pokud už jste valentýnskými srdíčky přeslazení, dejte si srdce na víně!

Suroviny:

1 vepřové srdce

1 sklenka červeného vína

čtvrt litru hovězího vývaru

1 menší mrkev

čtvrt celeru

1 malá cibule

2 stroužky česneku

1 bobkový list, 2-3 nová koření, 5 celých pepřů, špetka tymiánu

sůl

1 lžíce švestkových povidel

1 lžíce másla

2-3 lžíce oleje

Postup:

  1. Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpálené směsi másla a oleje pěkně do zlatova.
  2. Pak přidáme nakrájenou cibuli a společně osmažíme.
  3. Srdce očistíme a nakrájíme na kousky, přidáme k osmažené zelenině, přidáme nakrájený česnek, všechno koření, krátce osmahneme, pak podlijeme vínem a vývarem a dusíme asi 2 hodiny.
  4. V průběhu dušení můžeme přidat lžíci povidel. Když je srdce měkké, vyndáme ho na teplý talíř, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme (předtím ale vylovíme koření) a ještě svaříme do zhoustnutí. Podle chuti dosolíme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.