Srdce na víně

Pokud už jste valentýnskými srdíčky přeslazení, dejte si srdce na víně!

Suroviny:

1 vepřové srdce

1 sklenka červeného vína

čtvrt litru hovězího vývaru

1 menší mrkev

čtvrt celeru

1 malá cibule

2 stroužky česneku

1 bobkový list, 2-3 nová koření, 5 celých pepřů, špetka tymiánu

sůl

1 lžíce švestkových povidel

1 lžíce másla

2-3 lžíce oleje

Postup:

  1. Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpálené směsi másla a oleje pěkně do zlatova.
  2. Pak přidáme nakrájenou cibuli a společně osmažíme.
  3. Srdce očistíme a nakrájíme na kousky, přidáme k osmažené zelenině, přidáme nakrájený česnek, všechno koření, krátce osmahneme, pak podlijeme vínem a vývarem a dusíme asi 2 hodiny.
  4. V průběhu dušení můžeme přidat lžíci povidel. Když je srdce měkké, vyndáme ho na teplý talíř, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme (předtím ale vylovíme koření) a ještě svaříme do zhoustnutí. Podle chuti dosolíme.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.