Správa národního parku České Švýcarsko: Nepřipouštíme si úvahy o úplném uzavření poškozených stezek

28. prosinec 2023

V létě uplynul rok od největšího požáru Českého Švýcarska. Jak se od té doby příroda v parku dává dohromady? Co je nenávratně pryč a co má šanci na obnovení? A proč je stále nepřístupná Edmundova soutěska veřejnosti? Nejen na to odpovídá mluvčí správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Krajina v Českém Švýcarsku se měnila ještě dlouho před tím, než požár vůbec proběhl. V minulosti se vysazovaly nové smrky, ale v roce 2018 bylo sucho, takže spousta flóry začala chřadnout. To ve spojitosti s dalšími suchými obdobími vedlo ke vzniku požáru.

Čtěte také

„S odstupem času vidíme, že les je dynamický systém, a že se velmi rychle a zdravě hojí. Ta krajina je velmi odolná, takže předpokládáme, že se les v místech postižených požárem znovu obnoví,“ říká Tomáš Salov.

Ani po více než roce od požáru ale nejsou přístupná všechna místa v národním parku. Oheň totiž zasáhl infrastrukturu mnoha cest, které je velice obtížné zprovoznit tak, aby byly pro návštěvníky bezpečné.

„Bezpečnost je naší největší prioritou – dokud stezky nebudou bezpečné, nemůžeme na ně návštěvníky pouštět,” vysvětluje Salov a pokračuje: „To je třeba případ stezek u Edmundovy stezky. Jde o hluboké údolí se strmými svahy, na kterých ale nejsou jen skály, ale i velmi silná vrstva organického materiálu, který brzdil erozní procesy. Tento organický materiál ale při požáru shořel. Skalní svah se tak stal nestabilním – teď se z něj mohou odlamovat kameny přímo do údolí.“

Jaké byly výsledky letošních sanačních zásahů? Do jaké míry se dá do krajiny vůbec zasáhnout? Budou poničené stezky po opravách stále přírodní? To vše a mnohem více se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio

Související