Muž obviněný ze založení loňského požáru v národním parku České Švýcarsko zůstává ve vazbě

28. listopad 2023 15:00

Bývalý dobrovolný strážce národního parku je obviněný, že vloni založil požár v národním parku Českém Švýcarsku. Ústecký krajský soud 28. listopadu rozhodl, že zůstane i nadále ve vazbě.

Soudce Roma Felzman vyhověl návrhu státního zástupce Tomáše Skály. Ten požadoval vazbu prodloužit kvůli obavě, že by obviněný mohl zakládat další požáry nebo uprchnout. Na Děčínsku letos v dubnu podle vyšetřovatelů totiž několik dalších požárů založil – jeden z nich zničil rekreační chatu a rozhlednu.

Obhájce obviněného ale u soudu řekl, že jeho klient trvá na tom, že České Švýcarsko nezapálil.

Vyšetřovatelé navrhli muže obžalovat. Soudní jednání zatím nařízeno nebylo. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí obviněnému v případě uznání viny až 15 let vězení.

Požár byl nejrozsáhlejší v historii České Republiky. V Malinovém dole u Hřenska začalo hořet vloni 24. července a požár dvacet dní likvidovalo zhruba 6000 hasičů. Do hašení se kromě tří českých letadel zapojila dvě speciální hasicí letadla z Itálie nebo dvě ze Švédska. Česká armáda nasadila vrtulníky. Letadla nabírala vodu z jezera Milada u Ústí nad Labem, vrtulníky i v Labi u Hřenska.

Spustit audio

Související