Fotopasti v národním parku České Švýcarsko zachytily dosud nevídané zvíře – vzácnou kočku divokou

10. listopad 2023 08:30

Snímky z fotopastí v národním parku České Švýcarsko ukázaly v této oblasti dosud nevídané zvíře. Jedná se o kočku divokou, která patří mezi nejvzácnější druhy naší fauny.

Kočka divoká z české přírody zmizela před mnoha desítkami let, teď se vyskytuje jen na několika místech – třeba v Doupovských horách.

Zoolog národního parku potřebuje pro potvrzení výskytu tohoto zvířete na území parku získat vzorek srsti – o jeho analýzu se pak postará Česká zemědělská univerzita, se kterou park intenzivně spolupracuje.

„Určitě nebudeme prozrazovat přesnou lokalitu, můžeme ale říct, že jsme ve vnitřní části parku, poměrně blízko klidového území,“ vysvětluje mi mluvčí parku Tomáš Salov a pokračuje: „Máme poměrně hustou síť fotopastí – někdy tam máme opravdu zajímavé záchyty. Teď máme ohromné překvapení, protože jedna z těch pastí v loňském roce vydala fotografie kočky.“

Výskyt kočky divoké je potřeba ověřit

Zoolog Správy parku Martin Valášek se dal do prohlížení snímků přístroje, který je na místě, kde se kočku divokou podařilo vyfotit. „Potřebujeme zjistit, jestli šlo jen o migrující zvíře, nebo o trvalé osídlení tou kočkou. Přivezli jsme si sem proto kozlíkové kapky – jejich aroma velice láká kočky,“ přibližuje zoolog.

Kdyby se o kočka o klacík napuštěný kozlíkovými kapkami otírala, byla by velká šance získat z něj její vytažené chlupy, které by pak putovaly na analýzu DNA.

Podle fotek má na sobě zvíře kresbu, která je pro kočku divokou typická – výsledky genetické analýzy by ale mohly ukázat, zda se jedná o čistokrevné zvíře nebo zvíře zkřížené s kočkou domácí, jak tomu bývá často například u populace koček divokých ve Skotsku.

Spustit audio

Související