K 30. září skončí zákaz vstupu do míst, která poničil loňský požár v Národním parku České Švýcarsko. Správa žádá o prodloužení

29. září 2023 12:38

V sobotu 30. září skončí možnost, kdy může Správa Národního parku České Švýcarsko vyhlásit s okamžitou platností zákaz vstupu do lesa nebo noční zákaz vstupu na území chráněné oblasti, a to na základě meteorologického varování před suchem nebo zvýšeným požárním nebezpečím. Opatření obecné povahy vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí.

Zákaz vstupu do míst poškozených loňským požárem chce ale Správa parku prodloužit o tři měsíce. Nově by měl platit od 1. října a vyhlásit ho musí Magistrát města Děčín. Návštěvníci by tak dál nesměli vstupovat například na cesty nebo na svahy nad soutěskami, kde stále není bezpečno.

Podle mluvčího Národního parku Tomáše Salova jde o některé cesty, které byly loni poškozené požárem, např. Gabrielinu stezku nebo údolí Soorgrund, a také některé cesty, které byly poškozené kůrovcovou kalamitou, konkrétně cesta od Panenské jedle směrem k Hadímu prameni.

„Zákaz vstupu by měl být bez jakékoli mezery prodloužen o další tři měsíce, takže to nové opatření obecné povahy začne platit od 1. října,“ upřesnil Tomáš Salov.

Spustit audio