V Lovosicích skončila rekonstrukce vlakového nádraží. Teď přijde na řadu historická nádražní budova

21. květen 2024 16:12

V Lovosicích skončila rekonstrukce tamního vlakového nádraží. Rozsáhlá oprava se týkala například nástupišť, prodloužení podchodu nebo vybudování nových výtahů.

Nástupiště teď mají například nové zastřešení v moderním designu. Zvýšila se hrana všech čtyř nástupišť na výšku 550 milimetrů a došlo i na montáž výtahů. Nádraží je tak nově bezbariérové. Opravený je také podchod. Ten je navíc prodloužený pod celým nádražím až do Máchovy ulice.

Součástí rekonstrukce byla výměna rozhlasového zařízení, informačního a orientačního systému pro cestující. Na bezpečnost na nádraží nově dohlíží přehledové kamery. Celkové náklady na rekonstrukci jsou vyčíslené na téměř 440 milionů korun.

Na rekonstrukci nádraží teď navážou opravy současné nádražní budovy od architekta Josefa Dandy z roku 1968. Podle Dušana Gavendy ze Správy železnic se bude jednat například o zateplení pláště, střechy. Opravy se mají týkat také rozvodů vody a kanalizace. Bude se měnit zdroj vytápění a také elektroinstalace. I přesto zůstane zachovaný původní ráz budovy.

Vizualizace budoucí podoby lovosického nádraží

Na budově přibyde také fotovoltaická elektrárna a před nádražím vzniknou nová parkoviště se stojany pro dobíjení elektromobilů a místa pro jízdní kola.

Práce na rekonstrukci historické nádražní budovy mají podle Dušana Gavendy začít během května. Celkové náklady jsou vyčíslené na 240 milionů korun. Samotná rekonstrukce by pak měla být dokončená v srpnu 2025.

Spustit audio

Související