Soljanka

Boršč je vynikající, ale soljanka si s ním nezadá...

Suroviny: Čtvrt kg hovězího masa, 1-2 nasolené okurky (typově nejblíž naše rychlokvašky), 3 lžičky protlaku a 2 menší rajčata, 1 cibule, kapary, olivy, kysaná smetana, máslo, citron, kopr, bobkový list, pepř, sůl a voda.

Pracovní postup: Maso dáme do osolené vody (asi 1 a čtvrt litru) a uvaříme doměkka. Nakrájenou cibuli osmahneme na kousku másla, přidáme protlak, rozředíme asi třetinou vývaru a povaříme 5 minut. Pak vložíme polovinu masa, nakrájeného na nudličky a přidáme nakrájené okurky, lžíci kaparů, bobkový list, spařená, oloupaná a na plátky nakrájená rajčata, zalijeme zbylým vývarem, podle chuti dosolíme a opepříme, povaříme asi 10 minut. Na talíři pak ozdobíme lžicí smetany, vypeckovanými olivami, plátkem citronu a sekaným koprem nebo petrželkou. Zbylé maso využijeme jinak.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.