Sociální klinika ústecké univerzity bude hledat účinnější metody práce s rodinami ohrožených dětí

10. říjen 2023 15:32

Na Fakultě sociálně ekonomické ústecké univerzity vznikla Sociální klinika. Akademici budou spolu s odborníky z Krajského soudu a Národního institutu pro děti a rodinu zkoumat a do praxe zavádět nové metody sociální práce s ohroženými dětmi.

Na Sociální klinice budou pracovat akademici, studenti a spolu s odborníky z praxe – ať už ze soudů, sociální sféry nebo školství. Společně budou hledat, i s využitím zahraničních příkladů, jak zlepšit situaci v Ústeckém kraji.

Například podle sociologa Daniela Prokopa z PAQ Research je šestina až pětina dětí v regionu odsouzená k neúspěchu – skončí se základním vzděláním a v životě se budou potýkat s problémy podobně jako jeho rodiče – častým stěhováním, exekucemi, různými závislostmi nebo i kriminalitou.

Cílem je rozbít začarovaný kruh neúspěchu

Základ udělají podle vedoucí Sociální kliniky Alexandry Petrů studenti Fakulty sociálně ekonomické.

„Budou pracovat například se soudními spisy a analyzovat to, co se tam objevuje, a kde je ta šedá zóna – ta situace, kdy se ještě dalo zasáhnout, ale nezasáhlo se, a rodina nebo dítě pak skončily u soudu. Na evaluaci jsme teď využili školského sociálního pracovníka, což není u nás legislativně ukotvená pozice. A oni chodí do škol vykonávat tu práci a ověřují tuhle roli, která je v zahraničí běžná,“ přibližuje Petrů.

S psychology, sociology, sociálními pracovníky, právníky a dalšími odborníky pak budou hledat způsob, jak pracovat s rodiči, aby dítě lépe prospívalo a v dospělém životě pak nepřevzalo jejich chování.

Podle Daniela Prokopa je v Ústeckém kraji velký počet lidí v produktivním věku s exekucemi. Tento problém přitom prorůstá i do nižší střední třídy a pokles počtu exekucí je přitom v kraji pomalejší než jinde v Česku.

Jsou už ale oblasti, kde se to daří řešit – například v Litvínově je podle Daniela Prokop dobrá spolupráce mezi sociální a školskou sférou a třeba v Kadani zase kladou důraz na stabilní bydlení. Naopak mezi oblasti s horšími sociálními podmínkami patří Bílinsko, Žatecko a Podbořansko.

Práce se sociálně slabými rodinami je běh na dlouhou trať

Klinický psycholog Radek Ptáček doporučuje pracovat s rodiči jako s oběťmi toho začarovaného kruhu – aby pak možná měli jejich vnuci šanci se z něj vymanit.

Takové problémy přitom nejdou vyřešit ze dne na den a zasahují do různých oblastí, a ty se řídí svými zákony a předpisy. Třeba podle místopředsedy ústeckého krajského soudu Vladimíra Poláka by soudci při řešení rodinných kauz měli i osobně spolupracovat se zástupci škol a sociálních odborů – ne si jen vyžádat nějakou zprávu.

Sociální klinika každý měsíc lidem z praxe přiblíží různé možnosti, přístupy a chystá pro ně i letní školu.

Spustit audio

Související