Město Děčín se snaží vyčistit Zámecký rybník od řas a sinic

26. červen 2024 09:35

Děčín se snaží vyčistit Zámecký rybník od řas a sinic. Používá k tomu sypkou látku, která by měla snížit obsah organických látek ve vodě. Vedení města ale přiznává, že stav vodní hladiny v centru je kritický a rybník by potřeboval odbahnit.

Skutečnost, že je stav Zámeckého rybníka žalostný, co se množství bahna týče, ví město už několik let. Pravidelně se požadavek na financování opravy hráze a odbahnění vodní nádrže v centru Děčína objevuje v městském rozpočtu. Problém je ale v tom, že v tamních naplaveninách jsou těžké kovy a další nebezpečné látky.

Vodní nádrž napájí Ploučnice, která byla v minulosti na Českolipsku využívaná v uranových dolech. A tak by vlastně nejvíc peněz stálo uložení vybagrovaného bahna, se kterým se musí nakládat jako s nebezpečným odpadem.

Stav Zámeckého rybníka je tak špatný, že v něm letos v březnu zakázal rybářský svaz rybolov.

Na řešení hlavního problému nemá město peníze

Současný krok radnice, tedy jeho čištění pomocí organických látek, pomůže například k redukci množství fosforu ve vodě díky speciálním bakteriálním – ty pomáhají při minimalizování sinic a ke snížení zelených řas. Nepomůže ale s naplaveninami, kterých je v rybníku tolik, až se na některých místech tvoří ostrůvky.

„To je organika, velmi zjednodušeně. Může to likvidovat pouze organickou hmotu, kdežto my v největším objemu máme anorganickou hmotu, takže tomu odbahnění jako takovému stejně neujdeme,“ potvrzuje náměstkyně primátora Anna Lehká z Volby pro Děčín.

Do konce letošního roku pracovníci postupně do rybníku rozpráší 92 kilogramů látky. Město za její pořízení zaplatilo 143 000 korun.

Spustit audio

Související