Ústecká univerzita pomáhá řešit nedostatek učitelů. Zájem o chemii nebo fyziku chce vzbudit i přímo u žáků a studentů

23. srpen 2023 09:57

Základní školy v Ústeckém kraji potřebují nejčastěji učitele matematiky, cizích jazyků nebo fyziky a chemie. Vyplývá to z dat ministerstva školství, které má kraj k dispozici. S nedostatkem učitelů se snaží pomoct i ústecká univerzita. Ve speciálním centru poskytuje současným učitelům možnost prohloubit si znalosti a snaží se probudit zájem o nedostatkové obory také u žáků základních a středních škol.

V Centru podpory přírodovědného vzdělávání se daří získávat nové učitele například pro informatiku, a to třeba mezi kantory, kteří si chtějí doplnit vzdělání.

„Učitelé, kteří přicházejí z praxe a rozhodnou se doplnit si to vzdělání v rámci vysoké školy, ať už je to vázáno nějakou legislativou, kdy prostě to vzdělání musí mít, nebo čistě z vůle toho samotného uchazeče, tak prostě přijdou a studují kombinované studium,“ přibližuje Jan Daniel Bláha z přírodovědecké fakulty.

Akademici vyrážejí i do škol. Snaží se tam popularizovat své obory

Centrum na fakultě funguje tři roky. Za tu dobu jím prošly stovky učitelů. Součástí centra jsou ale i akce přímo na školách.

Důvod je podle Jana Daniela Bláhy jednoduchý: „Naši akademici vyrážejí přímo do těch jednotlivých škol a v rámci výuky poskytují informace o tom, co a jak se dá studovat – co dělá biolog, co geograf a co třeba chemik.“

Podle proděkanky přírodovědecké fakulty Michaely Liergertové jde o probuzení zájmu o jednotlivé obory přímo u dětí.

„Věříme, že to v budoucnu bude znát na těch absolventech středních škol, kteří třeba budou chtít studovat ty učitelské obory a zároveň to povede k tomu, že to zvýší zájem o učitelské obory u nás – na přírodovědecké fakultě,“ dodává Liegertová.

Fakulta chce vedle toho využívat i nové trendy. Novinkou pro zájemce o studium i pro učitele je podle proděkanky Michaely Liergetové i aktuální otázka využití umělé inteligence ve výuce. Tipy a rady bude fakulta představovat na speciálních seminářích.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související