Sochař Libor Pisklák dokončil sochu saského krále Fridricha Augusta pro teplické lázně

25. březen 2023

Sádrový odlitek teď poputuje do Horní Kalné. V tamní slévárně vytvoří závěrečnou bronzovou verzi busty.

Saský král Fridrich August se zrodil na úpatí Českého středohoří v ateliéru sochaře Libora Piskláka. Tedy alespoň jeho hliněná přes půl tuny vážící busta. Na soše litoměřický sochař pracoval téměř dva roky, aktuálně dokončil její předposlední sádrovou verzi. Výsledný bronzový odlitek odhalí 9. září nedaleko teplického Thermalia.

Inspiraci čerpal z dobových maleb i soch. „Existuje mramorová busta, která je ve sbírkách v Drážďanech, kde jsem načerpal kompozici tak, aby podoba zůstala, ale pojetí bylo současné,“ popisuje přípravu.

Zhruba třicetikilový sádrový odlitek teď sochař začistí a doplní případné nedokonalosti, které odléváním vznikly. Hotový odlitek teď poputuje do slévárny v Horní Kalné, konkrétně do bronzařské dílny. Tam vznikne další verze Fridricha tentokrát ale vosková.

Busta slavného propagátora lázeňství Fridricha Augusta má být odhalená na konci května nedaleko teplického Thermalia. Libor Pisklák už ale pracuje na další soše, tentokrát jde o Středohoře.

„Bude tady na Hlinné, na úpatí Hradiště,“ říká s tím, že obec vypsala sbírku, z níž se budou hradit veškeré náklady na zhotovení sochy. Socha mýtického vládce Českého středohoří bude měřit 3 metry a tentokrát nebude z bronzu ale z pískovce.

autoři: Lucie Heyzlová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související