Socha vojáka v Jiráskových sadech v Litoměřicích dál budí emoce. Teď lidé v petici žádají její odstranění

30. leden 2023 10:29

Nejdřív šlo o pomník Františka Josefa I., pak Stalina, od 70. let stojí v Jiráskových sadech v Litoměřicích socha sovětského vojáka. Od vypuknutí války na Ukrajině ve městě budí silné emoce. Nejdřív byla potřísněná červenou barvou, pak kdosi podstavec sochy přemaloval na pračku. K odstranění pomníku teď vyzývá i nová občanská iniciativa.

„V Německu si taky nenechávali nacistické sochy a sochy Hitlera. Takže pro mě osobně je ta socha symbolem totalitního režimu a symbol okupace – a to je něco, co bychom tu neměli mít,“ vysvětluje 33letý litoměřický rodák Tomáš Khoder jeden z důvodů, proč se svými kolegy sepsal petici za odstranění sochy vojáka v Jiráskových sadech. Aktuálně ji podepsalo na 120 lidí.

„Primárně jde o to, že ten pomník odkazuje k sovětské armádě, která nás tady přes 20 let okupovala. Tady v Litoměřicích je zažitá představa, že je to pomník věnovaný Rudé armádě a druhé světové válce,“ dodává Khoder.

Vedení města nevidí k odstraňování pomníku důvod. Jeho skutečný název i doba vzniku je ale podle místostarosty z ANO Jiřího Adámka zavádějící. „V roce 1975 se tam postavil pomník Rudoarmějce, který ale nese název Čest a sláva sovětské armádě. Ta ale v době druhé světové války ještě neexistovala,“ přibližuje Adámek.

Od začátku ruské invaze na Ukrajině se stala socha terčem vandalských útoků

Pískovcová socha musela ale krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu čelit několika útokům vandalů. Od té doby sochu střeží policejní kamery a budoucnost pomníku teď podle Jiřího Adámka město řeší s ministerstvem obrany.

„V tuto chvíli si s ministerstvem obrany vyjasňujeme, jestli je ta socha skutečně předmětem ochrany podle zákona – to znamená, jestli souhlas musí skutečně dávat ministerstvo obrany. Tam není ani tak důležitý název, ale ten účel, pro který byl ten pomník postaven,“ dodává Adámek.

Další překážkou může být i dlouhodobá udržitelnost nedávno opravených Jiráskových sadů. Město by totiž po odstranění sochy muselo vracet dotaci. O případném odstranění budou obyvatelé moci hlasovat.

Spustit audio

Související