Do historického centra Krupky se vrací barokní socha, kterou před dvěma lety poničilo nákladní auto

29. listopad 2018

Jeřáb dnes (29. 11.) do historického centra Krupky na Teplicku vrátí barokní sochu svatého Františka Xaverského. Před dvěma lety ji poškodilo nákladní auto. Restaurátoři a sochaři teď dokončili její opravu.

Socha je v Husitské ulici od roku 1717 jako poděkování za konec morové epidemie, při které zemřelo 327 lidí - tedy zhruba třetina obyvatel města.

„V roce 1680 vypukla v Krupce morová epidemie, která následně ustoupila kolem svátku svatého Františka Xaverského. Proto byla socha jako poděkování vztyčena uprostřed dnešní Husitské ulice vztyčena,“ vysvětlil místostarosta Krupky Rostislav Kadlec ze sdružení „Krupka naše město“.

V červnu 2016 se do sochy nacouvalo nákladní auto, které dělníci při opravě silnice špatně zajistili. Socha byla tak rozbitá, že město podle Kadlece původně počítalo s tím, že bude muset nechat kompletní kopii.

Nakonec se to podařilo udělat díky restaurátorům tak, že jádro sochy zůstalo historické. Hlava, ruce, křížek a svatozář ale musely být dosochány,“ doplnil Kadlec.

Oprava sochy stála zhruba 1,4 milionů korun. Většinu peněz na opravu dá ze své pojistky firma, která se ke škodě plně přihlásila, menší část peněz pak zaplatí město.

Malou slavnost k návratu sochy přichystalo město na pondělí 3. prosince, kdy má svatý František Xaverský svátek.

autor: hau
Spustit audio

Související