Krupka pracuje na novém územním plánu. Počítá se sedmitisícovým nárůstem počtu obyvatel

3. prosinec 2013

V Krupce na Teplicku se chystá nový územní plán města. Má určit, kde se bude v příštích letech stavět nebo které pozemky musejí zůstat volné, například pro nový vodovod. Při veřejném projednávání ale byli někteří opoziční zastupitelé proti převedení zemědělské půdy na komerční pozemky. Podle nich se vedení města snaží zhodnotit pozemky svých známých.

Původní územní plán má město Krupka z roku 2000. Od té doby se ale změnila právní úprava a město potřebuje nový plán.

„Uplynulo 13 let a my ho pořád nemáme, takže předpoklad, že by měl být nový územní plán, platí dvojnásob. Podle toho starého je město téměř zastavěno,“ říká bývalý starostarosta Krupky a současný zastupitel Milan Puchar z ODS.

„Nikdo dneska nechce bydlet v paneláku a požadavky na rodinné domy se kupily na stole. Předával jsem jich projektantům kolem dvou set,“ vysvětluje důvod pořízení nového územního plánu.

Opoziční zastupitelé mají jiný názor. Jedním z důvodů, proč se pracuje na novém plánu, je podle nich snaha zhodnotit pozemky, kteří vlastní lidé blízcí vedení města.

„Jde o vytvoření jakýchsi možností pro lidi blízké radnici, kteří v nedávné době získali pozemky od města,“ říká zastupitelka Miloslava Báčová z hnutí Zdravá Krupka.

Milan Puchar, který má územní plán na starosti, ale s takovým tvrzením nesouhlasí.

„Pozemky byly soukromé už v době, kdy se územní plán zadával. Těžko někdo ovlivní, že se změní vlastníci. Vždycky se ale plánovalo na pozemcích, které nebyly v majetku města,“ oponuje Puchar.

Rozloha Krupky by se měla podle nového územního plánu zvětšit o víc než 20 procent. Počet obyvatel by mohl díky novým místům pro výstavbu a novému ubytování vzrůst až o 7 tisíc.

„Připadá nám nereálné počítat s tím, že by obyvatelstvo bylo v dohledné době navýšeno o jednou takový počet lidí. Je potřeba vytvářet místa, kde by lidé mohli stavět, ale domnívám se, že tady v Krupce je už nyní takových míst dostatek,“ uvádí Báčová.

Plán na mnoho let dopředu

Podle Milana Puchara jde navíc o jakýsi jízdní řád, podle kterého by mohla Krupka fungovat několik desetiletí.

„Přiznám se, že z jedné strany rozumím tomu, že mají obavy, aby se nespekulovalo s pozemky. Tomu se samozřejmě nedá vyhnout. I kdybychom to někde napsali, tak se to může stát," připouští.

Původní plán počítal s nárůstem obyvatel o 15 tisíc. Puchar to vysvětluje tím, že město chtělo mít připravený územní plán na roky dopředu.

Podle pořizovatelky územního plánu Zdeňky Táborské nese většina nových komerčních ploch řadu omezení.

„Jsou tady plochy se zvláště chráněnými druhy rostlin, je tu kvalitní zemědělská půda, poddolované území, chráněné ložiskové území a tak dále,“ popisuje Táborská.

Lidé mohou do příštího pondělí podat námitky nebo připomínky k návrhu územního plánu. Potom je budou muset architekti do plánu zapracovat, nebo odůvodnit jejich zamítnutí. Nový územní plán by mohla mít Krupka v polovině příštího roku.

autor: bach
Spustit audio