Kadaňskou radniční věž zdobí gotické prvky – krabi i socha pejska

30. srpen 2022

Kadaňská radniční věž stojí na Mírovém náměstí. Měří téměř 54 metrů, vyhlídkový ochoz přístupný turistům na nachází ve výšce 30 metrů.

Ochoz nabízí výhled na celou Kadaň a její okolí. Horní část věže připomíná trochu ježka. To, co z dálky vypadá jako bodliny, jsou ale ve skutečnosti gotické znaky zvané krabi.

Pod ochozem můžete také spatřit sochu pejska, která vyčnívá ze zdi. Podle legendy ho vlastnil kadaňský zlatník a zároveň radní. Pes sbíral do tlamičky peníze, o které radní okrádali město. Zlatník dostal na výběr: buď smrt oběšením, nebo se pokusit vylézt po krabech na vrchol věže, dotknout se špičky a slézt dolů.

Zlatník se rozhodl vylézt nahoru a pes ho přitom pozoroval z ochozu. Když pes viděl, že se jeho páníčkovi výstup a sestup na věž povedl, skákal radostí tak vysoko, že přepadl přes ochoz, spadl na zem a zabil se.

Pověst, která se pojí k soše pejska a gotickým krabům, končí tím, že zlatník-radní steskem po pejskovi zemřel.

Z ochozu radniční věže uvidíte náměstí s kostelem Povýšení sv. kříže, uprostřed náměstí morový sloup, dále také Svatou neboli Mikulovickou věž, řeku Ohři i Svatý kopeček s rozhlednou, kadaňský hrad, nábřeží Maxipsa Fíka s naučnou stezkou.

Dohlédnete z něj i na nově otevřenou hvězdárnu s vyhlídkou nebo na františkánský klášter s relaxační zahradou a nově otevřeným kostelem s rekonstruovanými freskami.

Spustit audio

Související