Sobota 15. června: tropická noc a teplotní rekordy

16. červen 2019 11:24

Na většině stanic na severu Čech padly v sobotu teplotní rekordy. Výjimkou byl v Ústeckém kraji Děčín - Křešice a Žatec. V Libereckém kraji padly rekordy k 15. červnu na všech stanicích. 

Nejtepleji bylo v Ústeckém kraji Doksanech, kde teploměry vystoupaly na 34,2 stupně Celsia, a teploty tak překonaly dosavadní rekord z roku 2006. „V Libereckém kraji bylo nejtepleji v Turnově na Semilsku, kde naměřili 33,6 stupně, i to je nový rekord pro tento den,“ řekl Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Extrémně teplá byla podle Nováka už noc na sobotu, na řadě míst s tropickou teplotou, což znamená víc než 20 stupňů Celsia. „Třeba v Ústí nad Labem ve Vaňově bylo 23,5 stupně, a byla to tím pádem nejteplejší noc za 70 let měření té stanice,“ doplnil.

V Libereckém kraji zažili tropickou noc lidé v Doksech, Holenicích, Turnově a Liberci. V Ústeckém kraji měli před 20 stupňů na obou stanicích v Ústí nad Labem, v Teplicích, Žatci, Tušimicích a Kopistech.

Výrazně se neochladili ani návštěvníci na horách. Třeba v krkonošském středisku Harrachov měli 30,9 stupně, v Bedřichově bylo 28,5 stupně a na Nové Louce 27,6. „Třeba Milešovka měla 31 stupňů,“ upozornil meteorolog.

Na Měděnci bylo 26,4 stupně, v Nové Vsi v Horách vystoupaly teploty na rovných 28 stupňů, Děčínský Sněžník měl 30 stupňů. „Byla poměrně vysoká vlhkost a o to se to horko pak hůř snáší,“ dodal Novák.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související