Kvůli suchu a horku lidé v Ústeckém kraji o pitnou vodu nepřijdou

7. srpen 2018

Česko se i dál potýká s vysokými teplotami a suchem. Lidé na severu Čech se ale podle vodohospodářů nemusejí obávat toho, že by došla pitná voda.

Výhodou je podle nich například provázanost vodovodní sítě i nádrže v Krušných nebo Jizerských horách. Problémy ale začínají mít obce, které zásobují pitnou vodou obyvatele vlastními silami.

„Vyhlásili jsme zákaz plýtvání vodou. Je zákaz napouštění bazénů, zalévání, mytí aut a podobně s tím, že ty obchodní podmínky nám umožňují za toto chování ukládat sankci. To je asi jediná naše možnost, jak upozornit ty lidi na to, že je situace vážná a že je potřeba tou vodou šetřit,“ vysvětluje nezávislý starosta Ludvíkovic na Děčínsku Jiří Šturma.

Obec zásobuje obyvatele pitnou vodou sama. „Máme svá vlastní prameniště, na těch se ale už sucho projevuje – nejsou tak vydatná. Máme také možnost připouštět vodu do řádu od SČVAKu, je to ale technicky omezeno. Takže jedem opravdu na hraně,“ dodává Šturma.

Vlastní vodovodní síť mají také ve Velkém Březně na Ústecku. I tam už vyzvali obyvatele k úsporám.

„Nepodařilo se nám zastavit velký úbytek vody, který přes noc je. Myslíme si, že obyvatelé zalévají a napouštějí si bazény. Ten pokles podzemních vod je takový, že jsme požádali ústecký magistrát o vydání opatření obecné povahy, kde bude vyloženě zakázáno zalévání, umývání aut a napouštění bazénů,“ říká velkobřezenský starosta Michal Kulhánek z ODS. Toto nařízení začne platit zřejmě během několika dní.

V případě nedostatku vody je ale obec připravená nakoupit pitnou vodu o Severočeských vodovodů a kanalizací, podobně jako několik dalších obcí.

Ústecký i Liberecký kraj jsou zatím „za vodou“. Díky vodním nádržím

„V Ústeckém i Libereckém kraji evidujeme obce, které se na nás obrátily s tímto požadavkem. Pokud můžeme, vyhovíme,“ vysvětila Iveta Kardianová ze Severočeských vodovodů a kanalizací.

Společnost dodává pitnou vodu ve většině Ústeckého a Libereckého kraje. Omezení dodávek pitné vody se lidé na severu Čech podle Ivety Kardianové obávat nemusejí: „Všechny naše zdroje jedou na maximum, nicméně, vzhledem k tomu, jak rozsáhlou vodárenskou síť naše společnost provozuje, tak jsme si schopni vypomoci v případě snížení kapacity jednoho zdroje.“

Výhodou Ústeckého kraje jsou také vodní nádrže v Krušných horách, odkud vodohospodáři odebírají pitnou vodu. Jde například o Fláje nebo přehradu Přísečnice.

„Obě nádrže získávají i vodu ze srážek, které často do vnitrozemí Ústeckého kraje nedojdou, protože se odehrávají na saské straně nebo na hřebenech Krušných hor. Takže tam je ta srážková bilance lepší,“ doplnil Martin Novák z ústecké pobočky ČHMÚ s tím, že podobná situace je také v Libereckém kraji díky nádržím umístěným v Jizerských horách.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související