Sněhové frézy

1. prosinec 2011

Hitem letošních vánoc by mohli být sněhové frézy. Myslíte si, že něco takového si můžou pořídit jen boháči nebo firmy? Milan Král zjistil, že na trhu je velký výběr a koupě takového pomocníka nás rozhodně nezruinuje.

Nejlevnější sněhová fréza se dá koupit už za necelých tři tisíce korun. Je sice jen elektrická, takže za sebou musíte tahat kabel, na rychlé odklizení sněhu třeba z chodníku ale stačí. Motorové sněhové frézy, které vám pomůžou uklidit cesty kolem domu, výjezd před garáží, nebo zaparkovat auto, když přijedete po několika týdnech na chalupu, koupíte zhruba od sedmi do desíti tisíc.

Výběr je opravdu velký a tak si chce před návštěvou prodejny rozmyslet na jak velkou plochu, a jak často, budeme frézu používat. Sněhové frézy se řadí do několika skupin. Rozdíly jsou samozřejmě i ve výkonech benzinových motorů a to od tří až do desíti kilowat. Čím výkonnější motor tím širší záběr a kratší doba za kterou sníh odklidíte. Většina sněhových fréz má takzvaný pojezd, takže je nemusíte tlačit.

Na sněhových frézách najdete i drobnosti, které vám práci usnadní a zároveň zpříjemní. Například elektrické startování, vyhřívané rukojeti, světla nebo elektricky ovládaný komín, kterým určujete, kam má být sníh odklizen. Takové frézy ale můžou stát více než 50 tisíc korun a pořídí si je spíš horský hotel s velkým parkovištěm než majitel baráčku. Jestli tedy nevíte co koupit manželovi, tatínkovy nebo dědečkovi k vánocům rozhlédněte se po sněhových frézách, výběr je opravdu velký a ceny přijatelné.

0:00
/
0:00
autor: Milan Král
Spustit audio