Sledování Perseid naruší Měsíc, potěšte se Činkou: Procházka srpnovou oblohou

27. červenec 2019

Srpnová obloha je tmavší než na začátku léta, čím dál od slunovratu, tím hlouběji Slunce zapadá a na obloze lépe vyniknou hvězdy, mlhoviny i planety.

Pod klenbou Mléčné dráhy vidíme zářit tisíce hvězd. Záleží ovšem na tom, zda jsme ve městě, nebo někde, kde neruší pouliční osvětlení. S přibývajícím večerem se nedaleko nadhlavníku jako lampička rozsvítí modrobílá Vega v souhvězdí Lyry, pátá nejjasnější hvězda oblohy vůbec. Zároveň je nejvýraznějším bodem tzv. letního trojúhelníku, v němž zbývající dva body tvoří Altair v Orlu a Deneb v Labuti. Skvělý orientační bod!

Nad jižním obzorem snadno najdeme i souhvězdí Herkula připomínající čtyřúhelník nebo také obrácené písmeno K. Jižně na okraji Mléčné dráhy je Štír s červeným veleobrem Antarem. Mezi Střelcem a Štírem je malá nevýrazná Jižní koruna. Z nezapadajících souhvězdí nezapomeňme na Velký vůz na severozápadě a Cefea s Kassiopeou na severovýchodě.

Logo

Činka a planety

Z objektů hlubokého vesmíru si povšimněme mlhoviny M27 zvané Činka. Najdeme ji nedaleko souhvězdí Labutě, pod jeho jižní částí. Jde o triedrem nejsnáze pozorovatelnou planetární mlhovinu. Není tedy divu, že byla vůbec první pozorovanou planetární mlhovinou. Charles Messier ji objevil 12. června roku 1764.

Z planet stále postrádáme Venuši a Mars, zato se v polovině srpna konečně objeví Merkur, a to ráno nízko nad severovýchodním obzorem. Jupiter svítí v první polovině noci, Saturn po většinu noci kromě rána. Po většinu noci můžeme vidět i Uran, který je ovšem stejně jako Neptun po celou noc, viditelný jen v dalekohledech.

Perseidy

Dobře ukryté slzy

Z úkazů se můžeme těšit na tradiční meteorický roj Perseid, kdysi lidově nazývaný Slzy sv. Vavřince. Bohužel, maximum roje letos vychází na 13. srpna dopoledne, a pokud budeme chtít něco vidět ještě večer, musíme se připravit na to, že pozorování bude svým svitem kazit Měsíc, který je před úplňkem. Zdrojem Perseid jsou úlomky rozpadlé Swift-Tuttleovy komety, se kterými se Země každoročně potkává na své nebeské pouti. Letošní frekvenci při maximu odhadli astronomové na 110 meteorů za hodinu – ovšem za bílého dne.

V čase před Perseidami jistě zaujme pěkné seskupení Měsíce, hvězdy Antares ze souhvězdí Štíra a Jupiteru, které uvidíme večer 9. srpna – po předchozí denní konjunkci Měsíce s Antarem.

A pro úplnost ještě měsíční fáze: 1. srpna nov, 7. srpna první čtvrť, 15. srpna úplněk, 23. srpna poslední čtvrť a 30. srpna nov. Zajímavostí tedy je, že nov se vystřídá dvakrát v jednom kalendářním měsíci. A to už je z naší srpnové Procházky oblohou vše. Vychutnávejte si léto i noci pod hvězdnou oblohou. Přejeme vám pěknou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio