Slavnostní oříšková bábovka
Je to jeden z pokladů prababičkovské kuchyně.
Suroviny:
300 g hladké mouky
300 g hrubé mouky
250 g cukru
120 g másla
2 vejce
šálek strouhaných lískových oříšků
1 kypřicí prášek
1 vanilkový cukr
tři osminy litru = 375 ml mléka
tuk a jemná strouhanka do formy
cukr moučka na posypání
Postup:
1. Vejce, cukr a máslo utřeme do pěny.
2. Stále mícháme a postupně přidáme strouhané oříšky a střídavě pak mouky s prosátým kypřicím práškem a mléko.
3. Hotové těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a dáme do středně vyhřáté trouby péci. První půlhodinu pečeme zakryté pečicím papírem, pak odkryjeme a dopečeme další půlhodinu. Uděláme test špejlí, je-li už bábovka propečená.
4. Opatrně vyklopíme a zchladlou bábovku poprášíme cukrem moučkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka