Slaný závin s houbami

Výhodou je, že můžeme použít i žampiony a ty se dají v regálech supermarketů „nasbírat“ celoročně…

Suroviny:
1 listové těsto
150 g šunky nebo měkkého salámu
200 g žampionů
150-200 g sýra na strouhání
1 malá cibule
sůl
pepř
2 lžíce oleje
případně vajíčko na potření a kmín

Postup:

1. Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na oleji a přidáme očištěné nakrájené žampiony, osolíme, opepříme, podusíme a necháme vychladnout.

2. Na mírně pomoučeném válu vyválíme listové těsto na obdélník, poklademe ho plátky šunky, rozprostřeme dušené houby, posypeme strouhaným sýrem a zavineme. Při plnění necháme na širší straně kousek volný, bez náplně, aby se závin dobře uzavřel a náplň nevytékala.

3. Závin dáme na pečicí papír na plechu, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a v dobře předehřáté troubě upečeme.

4. Dá se jíst i studený, ale většinou ani nestihne vychladnout…

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.