Škubánky na slano
Suroviny: Půl kg brambor, sůl, 100 g hrubé mouky, máslo.
Postup: Uvaříme oloupané brambory – dobře osolíme. Asi půlku vody pak slijeme do hrnečku, zbytek necháme v bramborách, posypeme moukou, prošťoucháme, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni necháme propařit. Je-li hmota hustá, naředíme podle potřeby slitou vodou z vaření brambor. Dobře vymícháme a lžící vykrajujeme škubánky. Na talíři přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme s libovolným zeleninovým salátem, s okurkou...
Dobrou chuť vám přeje Marie Vořechovská a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.