Skryté nebezpečí supervulkánů a ztracená slova bohů. Staroegyptské hieroglyfy a jak se jimi psalo

4. duben 2022

Yellowstone a Campi Flegrei: Skryté nebezpečí supervulkánů (4:37) – Procházka dubnovou oblohou (17:55) – Slova bohů. Egyptské hieroglyfy, 1. část: Historie (24:53)

V úvodním přehledu zajímavostí vám představíme vědce, který chce plaveckým maratónem upozornit na znečištění Dunaje mikroplasty a prozradíme vám, že tyto miniaturní plastové částečky máme nejspíš v hojném množství i ve vlastní krvi; povíme si, díky jaké adaptaci mohli s největší pravděpodobností spinosauři a baryonyxové jako jediní velcí dinosauři plavat a lovit pod vodní hladinou, dozvíte se něco málo z historie největšího dalekohledu petřínské hvězdárny v Praze, který čeká renovace, a nakonec se zmíníme o sondě Solar Orbiter, která má za sebou rekordní přiblížení k naší mateřské hvězdě.

Příliš horká místa a magmatické krby

Vulkanická aktivita v oblasti Campi Flegrei u italské Neapole

Planeta Země je v neustálém ohrožení. Nejen, že si ji můžeme zničit my sami; nebezpečí může přijít i odjinud. Zvenčí, ale také zevnitř. Do naší planety může narazit kosmický projektil v podobě planetky či komety. Tomuto nebezpečí se věnuje velká pozornost a existuje řada projektů, která má v náplni práce sledování těchto objektů. Dá se říci, že na toto nebezpečí jsme alespoň teoreticky připraveni a počítáme s ním. Horší je to s nebezpečím, které se skrývá uvnitř naší Země. Především jsou to takzvané supervulkány, největší z největších. Erupce gigantických rozměrů by mohla – ať už přímo či zprostředkovaně – zahubit miliony lidí a velkou část planety učinit neobyvatelnou. Odkud nám hrozí největší sopečná nebezpečí? Jsme schopni je zkoumat nebo dokonce předvídat?

Yellowstone, národní park. Horké prameny

„Supervulkán“ není žádný oficiální termín. Používají ho především novináři, říká strukturní geolog Prokop Závada z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky v Praze. Vědci si ho jen občas pro zjednodušení vypůjčí. Co přitom mají na mysli? Co se jako „supervulkán“ označuje? Jak zásadní dopad na ekosystém by měl výbuch supervulkánu v jeho bezprostředním okolí a ve zbytku světa?

Egyptské hieroglyfy, jejich vznik a historie

Staroegyptští písaři

Symbolem staroegyptské kultury jsou v očích milovníků historie především pyramidy, mumie – a také písmo. Zvláště to hieroglyfické. Celá staletí si učenci mysleli, že se v jeho řádcích skrývají dávno zapomenuté moudrosti a učení tajných magických věd. Když se je v 19. století podařilo rozluštit, ukázalo se, že skutečnost je mnohem dobrodružnější. Nápisy z reliéfů i papyrů nám odkryly celý zmizelý svět starých Egypťanů, od mytologie a magie až po docela obyčejné denní starosti, tak podobné těm našim.

Egyptské hieroglyfy

Historii hieroglyfů a jejich luštění odhalíme dnes i ve dvou následujících setkáních společně s egyptoložkou Renatou Landgráfovou z Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovy v Praze. Kdy se vůbec v Egyptě začalo psát? Z jaké doby pocházejí nejstarší hieroglyfy? A byly to jen pouhé „obrázky“, které říkaly právě jen to, co na nich bylo zachyceno? Čteme správně jména staroegyptských panovníků nebo jejich bohů? Rozuměli by nám staří Egypťané?

Spustit audio

Související